fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Jadovno i Prebilovci krvlju i moštima Novomučenika Srpskih povezani (FOTO)

Izložba „Prebilovci“
Izložba „Prebilovci“

Martirijumska veza Jadovna i Prebilovaca osveštana moštima novomučenika, neraskidiva, svjedoči o duhu jedinstva identiteta srpskih prostora stradanja i prebivanja, prostora koje ne smijemo zaboraviti, napustiti, od kojih ne smijemo odustati. Odustati od sjećanja na mučenike značilo bi za srpski rod nestati u ništavilu. Kamen temeljac Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Prebilovcima osveštan je 3. avgusta 2013. godine. Veličinu trenutka kojeg sada nismo svjesni osjetili su i predstavnici UG Jadovno 1941. iz Banjaluke. Prebilovci, dva puta srušeni zločinačkom rukom u ovom vijeku, opet žive ili kao što reče prilikom parastosa  umirovljeni  Episkop hercegovački Atanasije: „ Prebilovci su od prebivanja, Prebilovci prebivanju, prebivaju, ostaju, traju i pretrajavaju. To je kosovski zavet u Prebilovcima ostvarivan. Srbi su narod prebivanja. Na strašnome mestu postojati. Ovo je čudo danas koje se dešava posle stradanja ’41. posle stradanja ’92“.

Putu jadovničana u Prebilovce i hodu stopama hecegovačkim pridružio se i Rajko Miljević sekretar udruženja „Bijeli potok“ Banjaluka .

Ikona Svetog Velikomučenika Vukašina Jasenovačkog i Klepačkog, jadovnička relikvija, posle polaganja kamena temeljca, pronešena je rodnim mjestom svetitelja, Klepcima. Mir i molitva u Hramu u Klepcima, nova su sila i blagoslov za rad na otkrivanju i čuvanju istine o genocidu nad Srbima u NDH, koji su misija Jadovničana i Prebilovčana. Stazama mučeničke svetosavske Hercegove zemlje dođosmo zatim i u sveto mjesto monaškog mira i blagosti, manastir Zavalu na obodu Popovog polja. Mjesto osveštano Božijim blagoslovom, stopama svetog Vasilija Ostroškog i čudesnim krajolikom, uz riječ duhovničku snaži i krijepi, nebeske visine otvara.

I Dogodine Prebilovačni na Jadovnu, Jadovničani u Prebilovcima.

Vezane vijesti:

3.08.2013. – SJETIMO SE PREBILOVACA !

PREBILOVCI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: