fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SUTRA SJEĆANjE NA GOLGOTU SARAJEVSKIH SRBA

Srbi_iz_Sarajeva_napustaju_svoje_ognjiste-503cd419Udruženje „Sarajevski Srbi“ iz Bratunca, u saradnji sa Boračkom organizacijom iz ovog mjesta, i ove godine će obilježiti godišnjicu iseljavanja i podsjetiti na golgotu koju su prije 19 godina pretrpjeli Srbi iz Sarajeva koji su u izuzetno teškim vremenskim uslovima, iscrpljeni četvorogodišnjim ratovanjem nakon 36 odbijenih ofanziva, iselili sa svojih vjekovnih ognjišta.

Kolone sarajevskih Srba su, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, krenule su, ne želeći da ostanu pod tuđom vlašću.

Između imovine i vlastitih domova na jednoj i materijalne neizvjesnosti u slobodi na drugoj strani, 150.000 sarajevskih Srba opredijelilo se za život u slobodi, bez obzira na materijalnu neizvjesnost.

Srbi su napustili svoje kuće i stanove u sarajevskim opštinama i iselili se u Republiku Srpsku i Srbiju, a neki su se raselili širom svijeta.

U okviru podsjećanja na te teške dane i patnje kroz koje su sarajevski Srbi prošli prilikom iseljavanja, sutra u 18.00 časova u bratunačkom Domu kulture biće priređena projekcija dokumentarnog filma „Balkanski sindrom“ autora Dragana Elčića.

Program obilježavanja 19. godišnjice iseljavanja sarajevskih Srba pod geslom „Pamtimo, ne zaboravimo“ biće nastavljen u subotu, 7. marta, u 10.00 časova, kada će u bratunačkoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice biti služen parastos za 430 poginulih srpskih boraca sahranjenih na bratunačkom groblju.

Među njima je više od 200 posmrtnih ostataka srpskih boraca sa sarajevskog ratišta koje su porodice prenijele prilikom napuštanja Sarajeva i doseljavanja u Bratunac i Srebrenicu.

Nakon parastosa prisutni će prislužiti svijeće za pokoj duša poginulih sarajevskih boraca, položiti cvijeće i okaditi njihove grobove na bratunačkom groblju.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

UVREDA ZA REPUBLIKU SRPSKU I SRPSKI NAROD

SARAJEVO – VELIKA GROBNICA SRBA

OBILjEŽAVANjE FORMIRANjA ODREDA SPECIJALNE POLICIJE ILIDžA

Borci ne odustaju od vjerskog obreda na mjestu zločina!

JADOVNO – SARAJEVO ROMANIJA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: