fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Patrijarh Porfirije govori na otvaranju izložbe povodom 80 godina od pogroma u južnoj Bačkoj

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije govoriće na otvaranju izložbe koju pod nazivom „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije” povodom 80 godina od pogroma nad Srbima, Jevrejima i Romima u Bačkoj 1942. godine organizuju Eparhija bačka, Kulturni centar Novog Sada i Istorijski arhiv Novog Sada.
Žrtve Racije: FOTO: Snimak ekrana

Na svečanom otvaranju izložbe u Konaku kneginje Ljubice u utorak, 1. novembra 2022. godine, u 19 časova, pozdravnu reč će uputiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački dr Irinej, dok će se uvodnim slovom obratiti mr Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada.

Od ustoličenja na katedru episkopa bačkih 1990. godine Preosvećeni g. Irinej uporno decenijama nastoji da se pored molitvenog sećanja na postradale u javnom životu, medijima, prosveti i izdavaštvu govori o Raciji i njenim žrtvama. Kao plod takovog delovanja vladike Irineja objavljeno je mnoštvo knjiga, stručnih članaka i novinskih napisa, na temu Racije održano niz akademija u Novom Sadu, ali i drugim gradovima, a Eparhija bačka je osvojila prvo mesto i nagradu Zlatni vitez na istoimenom međunarodnom filmskom festivalu za dokumentarni film Deca besmrtnosti.

Izložba koja će biti postavljena narednih dana u Konaku kneginje Ljubice deo je svedočenja Pravoslavne Crkve o svojim svetim mučenicima i ispovednicima vere Hristove.

Izvor: SPC /IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: