fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Гласновић: Усташе се само браниле од Срба (3)

Високи функционер владајуће листе „Мост“ Никола Грмоја сматра да је усташки поздрав „За дом спремни“ – неупитан, ако се употребљава у „исправном контексту“, у коме су га користили хосовци током рата деведесетих.

Фото: Јутарњи лист
Фото: Јутарњи лист

Приредио: Ненад ТАДИЋ

Афера са усташким поздравом „За дом спремни“ у Јасеновцу из темеља је потресла српска удружења у Хрватској и изазвала лавину реакција.

Припадници ХОС-а поставили су ту плочу недалеко од мјеста на коме је био концентрациони логор Јасеновац.

Начелник општине Јасеновац Марија Мачковић није видјела ништа спорно у томе што је учествовала у откривању спомен-плоче на којој је уклесан усташки поздрав „За дом спремни“.

„Била сам на свечаности откривања спомен-плоче и у томе не видим ништа спорно. Плочу није подигла држава, него хрватски борци ХОС-а, званично признатог удружења бораца“, изјавила је Мачковићева.

Мада је хрватски државни врх у више наврата прозиван да се огласи и уклони ту плочу, ни предсједник Колинда Грабар Китаровић ни премијер Андреј Пленковић, сем вербалног ограђивања, нису предузели ништа конкретно.

Хрватски историчар Драган Марковина сматра да скандали у Јасеновцу и Сплиту са постављањем усташких обиљежја представљају ликовање над етничким чишћењем Срба.

„Ријеч је о циничном ликовању над етничким чишћењем, које представља једну од посљедица протеклог рата“, оцијенио је Марковина.

Споменик хосовцима у Сплиту подигнут је у Улици Руђера Бошковића, односно управо на локацији на којој су ти исти хосовци многе грађане српске националности деведесетих година присилно избацивали из властитих станова.

Ћутање или невољно оглашавање надлежних институција, као и наклоност дијела медија, охрабрило је бивше припаднике ХОС-а да запријете иницијативом за референдум поводом усташког поздрава „За дом спремни“ и да изјаве да су баш они „аутентични антифашисти“.

Борислав Барешић, бивши припадник ХОС-а, хрватске јединице из деведесетих година чији су припадници носили црне униформе по угледу на усташе, наводи да хосовце нико није процесуирао, па ни Хашки суд.

Истовремено, у кругу сисачке Опште болнице „Др Иво Педишић“ постављени су крст и спомен-плоча у знак сјећања на 114 припадника војске тадашње НДХ које су у мају 1945. године убили партизани.

Крст и спомен-плочу благословио је сисачки бискуп Владо Кошић, који је притом поручио како су досад такви „крстови истине“, посвећени послијератним жртвама, постављени и у Клоштар Иванићу, шуми Брезовици, те у Црнцу.

Хрватски саборски посланик Жељко Гласновић одржао је у Аустралији говор хрватској дијаспори јавно хвалећи усташку НДХ и њене пилоте, тврдећи да је она настала као „брана од српског хегемонизма“.

На трибини „Куда иде Хрватска?“, саборски посланик из редова ХДЗ-а нагласио је да не види ништа спорно у усташком поздраву „За дом спремни“, на шта му је из публике узвраћено управо тим поздравом.

Он је поручио српском посланику у Хрватском сабору Милораду Пуповцу да му „смета НДХ, али не и усташка куна“. „Tо је наш новац – усташка куна“, поручио је Гласновић.

Годину све масовнијег повратка усташког сентимента у Хрватску заокружио је посланик листе „Мост“ и један од челних људи те владајуће странке Никола Грмоја.

Он је изјавио да је усташки поздрав „За дом спремни“ – неупитан, ако се употребљава у „исправном контексту“, у коме су га користили хосовци током рата деведесетих.

Он је у радио-емисији познатог екстремисте Велимира Бујанца, осуђеног нарко-дилера који је признао да је проститутке плаћао кокаином, изјавио да је „увијек спреман и за дом и за домовину“.

(крај)

Извор: СРНА

Везане вијести:

Подизање споменика терористи-поруке мржње крај вртића (1)

Орден усташком емигранту – антисрпски план „Велебит“ (2)

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: