Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

7o godina od stradanja u selu Kremna kod Prnjavora

Datum objave: četvrtak, 15 decembra, 2011
Objavljeno u Prnjavor
Veličina slova: A- A+
Grobnica u selu Kremna kod Prnjavora-lijeva spomen ploča
Grobnica u selu Kremna kod
Prnjavora-lijeva spomen ploča

16. decembra 2011. godine se navršava punih 70 godina od kada su hrvatske oružane snage iz garnizona u Prnjavoru uz pomoć komšija Mađara i Ukrajinaca grko-katolika sa Vučijaka na najbestijalniji način pobili 20 uglavnom žena i djece iz sela Kremna, zaselak Petrovići.

Punih 69 godina se čekalo da istina o ovom zločinu izađe iz zaborava, tačnije do prošle godine kada su aktivisti Svetosavske omladinske zajednice iz Prnjavora uredili spomen-ploče i po prvi put od stradanja organizovali parastos za ove nevine žrtve.

Srbi iz zaseoka Petrovići su pokupljeni i nakon mučne smrti spaljeni u dvije zgrade, a njihovi ostaci su sahranjeni na lokalnom mjesnom groblju. Prva svjedočenja o ovom zločinu su objavljena tek 1983.godine, ali su ostala nepoznata većini stanovnika našeg kraja sve do prošle godine. Tada su uslijedile aktivnosti članova Svetosavske zajednice na objavljivanju niza članaka o stradanjima pravoslavnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu.

Bojan Milijašević, sekretar SOZ-a iz Prnjavora i idejni pokretač sih akcija uređenja i obnavljanja spomen-obilježja na prostoru naše opštine kaže:

„Uz podršku oca Duška, paroha Kremanskog, mi, prnjavorski Svetosavci, smo organizovali parastos za nevino postradale a nešto ranije i uredili spomen-ploče koje su poslednjih 3o godina bile zapuštene. Zahvalni smo SUBNOR-u koji je 1974.godine postavio ove spomen-ploče, jer je to danas jedini spomenik na ovo stradanje, ali moramo istaći da ovo nisu „žrtve fašističkog terora“ kako to piše na pločama, jer su pobijeni od strane hrvatske vojske i komšija poznatih imenom i prezimenom, kao i da su pobijeni samo jer su bili pravoslavni hrišćani. Petokraka na ovim pločama svjedoči o vremenu podizanja obilježja a nikako o nekim žrtvama koji su stradali zbog svoje ideologije, jer su stradali uglavnom žene i djeca i to u vremenu kada nije bilo ni riječi o nekim podjelama, još u zimu 1941.godine.

Imajući sve ovo na umu, odlučili smo da da u spomen na mučenike kremanske u narednom periodu podignemo pored postojećih ploča i veliki željezni Krst od 3 metra koji smo svojim rukama napravili bez ičije pomoći i od ličnih sredstava. Ovaj Krst ćemo postaviti čim se za to stvore vremenski uslovi a u saradnji sa crkvenom opštinom Kremna. U mjesecu junu smo bili postavili i saobraćajno-turističku signalizaciju koja pokazuje na ovo mjesto stradanja ali je ovaj znak stajao samo otprilike mjesec dana kada je otkinut od strane nepoznatog lica.

I ove godine SOZ Prnjavor organizuje parastos i posjetu ovom stratištu, a parastos će se održati u nedjelju 18.decembra 2011.godine nakon Svete Liturgije u Hramu Svetog Velikomučenika Lazara Kosovskog na Vučijaku. Ovom prilikom pozivam sve zainteresovane da nam se pridruže i prisustvuju Svetoj Liturgiji i parastosu mučenicima Kremanskim.“

Svako dobro od Gospoda
Soz Prnjavor

Izvor: soz.jpg

 

Vezane vijesti:

Pokolj u selu Kremna kod Prnjavora 16. decembra 1941.

Akcija Svetosavske omladinske zajednice Prnjavor na uređenju spomen obilježja pobijenim Srbima u selu Kremna.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top