77 – godina od istrebljenja Srba u Ljubuškom

Datum objave: petak, 22 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

O prošlosti Srba u Ljubuškom malo se zna i još manje piše. „Upućeniji“ znaju da je u Ljubuškom bila pravoslavna crkva koju su Hrvati porušili 1992, kao i da su ljubuški Srbi istrebljeni od Hrvata i Muslimana 1941. godine. Sve srpsko, od bebe u kolevci, do staraca od 95 godina, stradalo je u jamama oko Međugorja. 

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 23. juna 2017. godine.

Sramota je koliko malo znamo o Srbima u Ljubuškom i zapadnoj Hercegovini uopšte, koja je istorijski donedavno bila srpska, ali su njeni stanovnici promenili prvo veru, a potom prihvatili hrvatsku narodnost.

Srbi u Ljubuškom su 1895. godine činili oko 10% stanovnika grada, a bilo ih je i dostapo okolnim selima. Crkvu posvećenu Sv. Arhangelu Mihailu, započeli su da grade 1860, a dovršili je 1864, pre većine drugih mesta u Herecegovini. Ubrzo su otvorili i srpsku školu koju su sami finasirali, kao i učitelje. Do 1941. Ljubuški je bio posebna parohija pravoslavne crkve, koja je redovno imala svoga paroha.

Nažalost, ljubuški srez je dao Hrvatskoj i najveće zločince- srboubice, ustaške ministre,brojne oficire, zapovednike legija i logora smrti. Oni, su se pre svega postarali da istrebe Srbe u svom zavičaju, što im nije predstavljalo problem s obzirom na malobrojnost i potpunu izolovanost žrtava.

Na samom terenu Ljubuškog najveći zlikovci su bili Ivan Bukovac, Stanko Vasilj, Grga Vasilj, Božo Čurlin, fra Bono Jelavić, don Jure Vrdoljak, Šimun Buntić, Zvonko Rogić, veletrgovac Ante Gavran, Franjo Sudar, dr Petar Marinović, Križan Ostojić, Dane Miloš, Marina Ereš, Alija Taslidža, Nikola Pažin, Hajrudin Osmić, Meho Počijak, Nikola Zurić, Srećko Nujić, Mate Bezer, Ilija Mucić, Jure Primorac, Franjo Luburić i mnogi drugi.

Prva grupa Srba Ljubušaka pohapšena je 25. juna 1941. i bačena u jamu Gaj, u Cernom, između Čitluka i Tromeđe. Druga grupa jeubijena 17. jula u šumi i bačena u jamu Čeveljuša, kod sela Vitaljine (Hrašljani), tri kilometra južno od Ljubuškog. Ove žrtve su naročito teško mučene, bodene i klane noževima. Ostala je priča o 95- godišnjem Vasiliju Vitkoviću kome su nožem drali bradu i govorili mu: „Viči: Živio poglavnik!“ Starac je na to odgovorio: „Radi, sinko, svoj posao.“ Treća, veća grupa, u kojoj je bilo mnogo žena i dece, ubijena je 6. avgusta u jami Gaj, kod Cerna. Smatra se da je u ovoj jami ubijeno oko 200 Srba. Dio Srba, među njima i dr Aleksandar Lukač, lekar, ubijenisu na obali reke Trebižat, a tela su im bačena u tu reku. Neki su ubijeni u logorima smrti Gospić i Jasenovac. Posle 6. avgusta 1941. u Ljubuškom su bili preostali još samo četiri žene, devojčice i dva muškarca. Poznato je svega pedesetak imena žrtava, a njihov tačan broj i imena,verovatno, nikada neće biti utvrđeni.

Veliki broj Srba iz stolačkog sreza je ubijen je u jami Lazinoj, na imanju katoličkog samostana Humac, blizu Ljubuškog. Najveći zločin tu se dogodio 30. juna 1941. godine, oko 2 časa ujutru. U tri kamiona dovezeno je 86 Srba, dobrim delom iz sela Kozica kod Stoca. Ovo je bilo po donošenju Laksinog proglasa. Kada je stigao prvi kamion ustaše su na prevaru izvukle Srbe, govoreći im da idu u samostan i da će tamo ostati.Doveli su ih do jame i na njih zapucali. To su čuli nesrećnici u druga dva kamiona pa nisu hteli da iz njih izađu. Ustaše su ih silom izvlačili i ubijali noževima i sekirama, sve na jednoj ljudskoj gomili. Krici ljudi koje su klali čuli su se daleko u noći.

Sutradan su hrvatski seljaci vukli leševe ubijenih Srba 300 metara i bacali u jamu. Sa ove jame uspeo je da pobegne Slavko Šotra, ali je zalutao i naišao na iste ustaše koje su klale na jami. Ubio ga je Hajrudin Osmić iz Ljubuškog.

Izvor: SND Prebilovci, Milenko Jahura

Vezane vijesti:

Mile Vitković i Ognjen Ždrakanović prve žrtve genocida nad Srbima u Čapljini

Mučenička smrt sveštenika Dušana Blagoja, paroha stolačkog

Sjećamo se jame u Ržanom dolu | Jadovno 1941.

75. godina od Vidovdanskog pokolja Srba u Donjoj Hercegovini …

Krvavi kamen hercegovački: Vidovdanski pokolji | Jadovno 1941.

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top