fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

70. GODIŠNjICA RACIJE: Politikanstvo broji kosti i suze

racija.jpg

Novosadska Jevrejska opština na vreme se založila za saradnju Grada i Srpske pravoslavne crkve. Bila je inicijator i ove godine, biće i dogodine, a bila je i lane: da na Kej žrtava racije izađemo zajedno i dokažemo koliko je jaka ta snaga, da održimo pravi pomen svim žrtvama. Važno je da povodom 70 godina od Racije govorimo više o tom događaju, da kažemo mlađim generacijama šta se desilo te 1942, da je neverovatno da se to zbilo u Evropi i da ih upoznamo zašto i kako se to dogodilo. Samo kada znamo istoriju nećemo je ponavljati….

Ovako je predsednik JONS Goran Levi izneo za „Dnevnik“ svoje viđenje stare novosadske boljke, koja nas je povredila i ove godine – Novi Sad neće imati jednu, već dve komemoracije povodom godišnjice stradanja hiljada sugrađana. Grad će na Kej žrtava racije izaći 21. januara, sveštenici SPC dva dana posle, a kao i prethodnih godina, Jevreji će poštu žrtvama odati oba puta.
– Nisu se sastale sve tri strane. Ne mogu da kažem ko je krivac, ali mogu reći da moramo imati više tolerancije i razumevanja između svih nas, jer su ovde najvažnije žrtve, a ne mi. Moramo zažmuriti na sve stvari koje nam ne odgovaraju. Budimo tolerantni i zajedno održimo pomen. Kontaktirao sam vladiku Irineja i Grad, ne direktno gradonačelnika, već predstavnika njihovog protokola. Nismo mogli uspostaviti trojni kontakt, ali o tome vam pričam, mora postojati tolerancija. Grad je uvek bio spreman da izađemo zajedno i moram reći da je i vladika Irinej bio spreman na to. A koji su razlozi što ne izlazimo zajedno, stvarno ne znam. Kao predsednik Jevrejske opštine moram reći da je u Raciji ubijeno najviše Jevreja i željan sam i insistiram, da se izlazak objedini – ističe Levi.
Prvi čovek JONS diplomatski kaže da između Grada i SPC „leži neki problem“, mada, po njemu, ti problemi „nisu tako veliki“, te da je komemoracija prava prilika da se pokaže kako se u Novom Sadu sve stvari „mogu rešiti pozitivno po sve“. Goran Levi ne može, i ne želi da ulazi u konflikt između Grada i Eparhije bačke, već se, kaže, trudi da „pozitivnim talasima pomogne rešavanju problema“, uz napomenu da JONS komemoraciju posmatra prvenstveno kroz stradanje žrtava i njihovih porodica. Upitan kakvu ćemo poruku poslati dvema komemoracijama, Levi kaže:
– Šaljemo poruku da će biti šanse da se to ispravi, kako ne bismo više izlazili dva puta. Zadatak je da dogodine to i uradimo. Najtužnija poruka je ona prema žrtvama, no bilo je godina kada nismo ni smeli da izlazimo. JONS je prošle godine govorila o jubileju, na oba mesta smo pozvali da se pripremimo, da ga obeležimo zajedno. Nažalost, smatram da su dve komemoracije neuspeh JONS-a. Žao mi je. Povodom 70 godina od Racije na reku bi izašao velik broj Novosađana, na isto mesto, u isto vreme. To bi bio pravi pomen, Novi Sad bi disao jednim ustima. Tada bi pokazali punu snagu Grada i građana, kao nedavno u Čurugu. Na našim prostorima, čini mi se, skoro je normalno da se oko nekih stvari ne možemo dogovoriti, ali mislim da je to samo momentalno. Ipak sam optimista – zaključio je Levi.
S druge strane, sekretar Eparhije bačke protonamesnik Vladan Simić izjavio je za naš list da nije istina da se na sastanku nisu pojavili, već da nisu ni bili pozvani, niti su znali kada će Grad organizovati komemoraciju.
– Nismo bili pozvani ni na kakav sastanak. Gradonačelnik je prošle godine ukinuo Odbor za obeležavanje komemoracije, doduše prećutno, ne zvanično. Ranije je bila praksa, koju su poštovali svi prethodnici, da se na sastanku Odbora početkom januara ugovore svi detalji i program, kada smo svi mogli dati primedbe. Sada više niko nikoga ništa ne pita: Grad odredi program, datum, i o tome izvesti, ako izvesti. Ove godine nismo dobili nikakvu informaciju i tim povodom smo izdali saopštenje. U novinama sam video da će 21. biti komemoracija – ukazao je Simić.
Naš sagovornik kaže da je Eparhiji bačkoj „zaista žao što se to dešava“, te da crkva ne može da prihvatiti odnos kakav joj nameće Grad, misleći na gradonačelnika Igora Pavličića lično, a ne čitavu gradsku strukturu.
– Pogledajte unazad, 23. januara je crkva obeležavala taj događaj. Postavio bih vam kontrapitanje: šta je Grad uradio da obeleži 70. godišnjicu Racije? Odgovor na to pitanje potražite u budžetu grada: koliko je sredstava izdvojeno za obeležavanje godišnjice, a koliko za Festival uličnih svirača i tu ćete videti kakav je odnos Grada – precizira Simić.
On je potvrdio da problem postoji isključivo na relaciji Grad – Eparhija, odnosno da crkva nema nikakav sukob sa JONS. Simić podseća i na to da je Grad kao datum odabrao 21, subotu, kada Jevreji obeležavaju šabas – dan odmora.
– To je još jedan izraz Grada u odnosu na ceo problem. Na šabas zvati Jevreje – daleko je od pameti. Mi smo sa JONS-om dogovorili da ćemo 23. biti na Keju, sa rabinom, kao svake godine. U verskom delu ceremonije neće biti predstavnika Grada, koji bi se obratio okupljenima, i to je jedina razlika. Datum je isti, pomen je isti. Ove godine, ako Bog da, na komemoraciju će doći i njegova svetost patrijarh Irinej – otkriva sagovornik „Dnevnika”.
Eparhija bačka, ponavlja protonamesnik Vladan Simić, želi da se 70. godišnjica Racije obeleži dostojanstveno, a ne kao dolazak gradonačelnika „na otvaranje nečega“, što je, po njima, „namera Grada koja im izuzetno smeta”.
– Ne šaljemo mi poruku razjedinjenja. Doći će patrijarh, više od deset episkopa, čitavo sveštenstvo Eparhije bačke, direktori škola, građani Novog Sada… Ne možemo ići od vrata do vrata i objašnjavati, a sve protiv medijske mašinerije koju ima vlast. Mi ćemo delom pokazati šta nam znače žrtve i na koji način smatramo da taj događaj treba da se obeleži. Program i protokol postoje, a ako neko očekuje da će samim dolaskom imati pravo da govori, to ne može očekivati. Dobrodošao je svako ko želi da se pomoli za pokoj duše stradalih – govori Simić.
On pri tome ukazuje na primer Čuruga, gde je, kaže, najbolje pokazan odnos SPC prema „čitavom problemu“, kada su pokrajinska i lokalna vlast bili zajedno sa sveštenicima i narodom.
– Ne postoji problem između Crkve i vlasti, već između Novog Sada oličenog u Igoru Pavličiću, koji ne žele da se dogovori ni o čemu, a onda kaže da mi nismo ničim doprineli da do dogovora dođe – navodi Simić.
Međutim, predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović rekao nam je drugačije:
– Razgovarao sam sa gradonačelnikom i on me je ubeđivao da su zvali predstavnike SPC kao i proteklih godina, ali nisu naišli na nikakav odgovor. Strašno mi je da pomislim da postoji sukob i da Crkva razgovara na ovom nivou, u vezi sa jednim od najtragičnijih događaja u istoriji Novog Sada, čije rane ni danas nisu zacelile. Nije ni mesto, ni tema da se vode sukobi i nesporazumi između Crkve i države, u ovom slučaju Grada. No, ovo nije prvi put da se to dešava i čudno mi je da Eparhija bačka, na čelu sa vladikom Irinejom, nije postavljala pitanje obeležavanja Raciju kada su na vlasti bili oni koji su stvarali i podržavali ratove koje smo prošli i vodili politiku koja ne može da se uklopi ni u jedan vrednosni sistem – saznajemo od Jovanovića, koji je, napominje, problem takođe ispratio preko medija.
Komemoraciju, objašnjava sagovornik „Dnevnika”, organizuje Gradsko veće i oni imaju svoj protokol. Na pitanje da li su tačna novinarska nezvanična saznanja da je poziv Eparhiji upućen u „pet do dvanaest“, Jovanović odgovara:
– Čak i da je tako bilo, onda se iz opšte kulture i pristojnosti pošalje pismo i predlog da se sastanak organizuje adekvatno vreme, a ne ovako. Ponavljam, ovo nije prvi put i to je jako loš izbor, ako je to istina. Ipak, podsetiću na to da je ovaj sukob iniciran 2002, kada je predsednik Skupštine APV bio Nenad Čanak. Vladika Irinej je tada javno rekao da neće biti zajedničkog obeležavanja dok je Čanak na čelu Skupštine APV, zato što je separatista i slično. To je politikanstvo, oni se ne smeju time baviti, već oproštajem, moralom, etikom, ljudima…
Podsećajući da je Racija pogodila ne samo pravoslavce, nego i druge vernike, pa i neverujuće različitih kultura, Jovanović smatra da se žrtve ne smeju razdvajati, niti „prebrajati kosti koje je Dunav odneo“. Po njemu, država, u ovom slučaju Grad, moraju biti kišobran za ovaj i slične događaje.
– Grad i Pokrajina apsolutno moraju biti organizatori. U ime svih ostalih koji su brutalno stradali, nebitno je ko je na vlasti. Tu nema dileme ni razgovora! Kakvu poruku šaljemo dvema komemoracijama treba pitati Crkvu, jer ovo je sekularna država građana različitih veroispovesti. Potez Eparhije meni liči na svakodnevnu političku igru – zaključio je Jovanović.
A na pitanje zašto Grad izlazi na Kej baš u subotu, Jovanović nam je odgovorio: „Moj protokol i služba se time ne bave. Razumem pitanje, ono je u redu, ali odgovor treba potražiti u Gradskom veću, koje organizuje komemoraciju“…

Igor Mihaljević

Jovanović: Odbor je ukinula Maja Gojković

Zamolili smo Jovanovića da odgovori protonamesniku Simiću, zašto je budžet komemoracije daleko manji od Festivala uličnih svirača?
– Izvinjavam se, ali ovo je suvišno i za komentarisati. Kao kada bismo rekli da je strašno što most na Dunavu košta više nego što smo izdvojili za crkve. To su nemerljive stvari. Festival uličnih svirača, ako već o tome pričamo, traje nekoliko dana, uključuje više ljudi i veći je program. Mogu da razumem da Crkvi smetaju deca ispred Vladičanskog dvora, i mada ne podržavam taj stav, mogu da razumem da za njega imaju svoje razloge. Ali ovo zaista nije tema.
A „prećutno“ ukidanje odbora za obeležavanje Racije?
– Izvolite zvaničan dokument, Službeni list Grada Novog Sada! Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice novosadske Racije prestao je da postoji  29. januara 2005. U potpisu – gradonačelnik Maja Gojković. Čudno mi je zašto ovo pitanje Crkva nije povlačila naredne tri godine, kada je na čelu grada sedela ista ta Maja Gojković, sa radikalima, DSS-om i SPS-om. Zašto? Plašim se da je to politikanstvo.

Izvor: dnevnik.rs

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: