fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

7. april – Vazdušni napad na Prištinu, desetoro poginulo, troje djece

U Novom Sadu je gađana Rafinerija nafte u neposrednoj blizini naselja Šangaj. Oštećena je osnovna škola „Veljko Vlahović“ i dječiji vrtić „Duga“. Povrijeđene su četiri osobe

NATO bombardovanje SRJ 1999. godine
NATO bombardovanje SRJ 1999. godine

Deset osoba je poginulo, među kojima i troje djece, te 1999. u najžešćem napadu od početka NATO bombardovanja kada je raketirano gradsko jezgro Prištine. Po peti put bombardovan je Niš, u Novom Sadu gađana rafinerija.

Komanda Prištinskog korpusa saopštila je da su sve jedinice postupile u skladu sa odlukom jugoslovenskih vlasti o prekidu vatre na području Kosova i Metohije. U saopštenju Komande se navodi da je stanje na Kosovu „mirno“ osim vazdušnih napada NATO.

Ministri inostranih poslova SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije saopštili su da jednostrani prekid vatre „ne stvara dovoljnu osnovu“ da bi se na Kosovu postigao cilj koji je formulisala međunarodna zajednica, prenosi RTS.

Predsjednik SRJ, Slobodan Milošević, sastao se u Beogradu sa predsjednikom ruske Dume, Genadijom Seleznjovim. Seleznjov je osudio NATO agresiju na SRJ i rekao da je dužnost Rusije da pruži svu pomoć našoj zemlji. Predsjednik Milošević se zahvalio ruskom narodu i rukovodstvu na solidarnosti.

NATO je bombardovao ciljeve na cijeloj teritoriji Jugoslavije. U najžešćem napadu od početka bombardovanja raketirano je gradsko jezgro Prištine. Potpuno su uništeni zgrada pošte i veliki broj stambenih objekata u njenom okruženju.

Poginulo je 10 ljudi među kojima je bilo i troje djece. Ranjeno je 12. Gađano je i skladište „Beopetrola“ u naselju Devet Jugovića pri čemu je oštećeno više stambenih objekata.

Te noći je po peti put bombardovan Niš. Na meti su bile kasarne „Mija Stanimirović“ i „Stevan Sinđelić“ ali i privredni objekti. Pogođen je magacin preduzeća „Elektrotehna“, poslovni prostor „Tehnoprometa“. Znatno je oštećen livački kompleks Mašinske industrije Niš i fabrika pumpi „Jastrebac“. Povrijeđeno je 18 ljudi.

U Novom Sadu je gađana Rafinerija nafte u neposrednoj blizini naselja Šangaj. Oštećena je osnovna škola „Veljko Vlahović“ i dječiji vrtić „Duga“. Povrijeđene su četiri osobe.

Bombardovana su i šira područja Beograda, Sombora, Pančeva, Čačka, Kraljeva, Sremske Mitrovice.

U znak protesta zbog NATO agresije, atinski fudbalski klub AEK u Beogradu je odigrao prijateljski i humanitarnu utakmicu sa Partizanom.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: