fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Ексхумирано 18 лица убијених у „Олуји“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/oluja-ekshumacija.jpg

Посмртни остаци 18 особа, од коjих двиjе жене, коjи су убиjени у акциjи хрватских оружаних снага „Олуjа“, ексхумирани су из заjедничке гробнице са локациjе „Гробље“ у Слуњу, саопштено jе данас из Документационо-информационог центра „Веритас“.

Ексхумациjу jе од 16. до 18. jуна ове године обављала Управа за заточене и нестале при Министарству боираца Хрватске, а у своjству посматрача присуствовали су представници Комисиjе за нестала лица Србиjе.

Према „Попису погинулих лица у акциjи `Олуjа` са мjестом покопа посмртних остатака“, коjи jе хрватска страна предала српскоj страни у марту 1996. године, jедно тиjело закопано jе под именом Милорад Сикирица, рођен 1939. године из села Понорац, а остали под ознаком НН.

На основу прегледа протокола коjе породице жртава нису идентификовале, прелиминарно jе идентификовао jош jедно лице – Божо Трбоjевић, рођен 1936. године из Слуња.

Према „Веритасовим“ подацима, на подручjу сектора „Сjевер“ у акциjи „Олуjа“, смртно jе страдало 710 лица српске националности, од коjих 452 или 64 одсто цивила, а међу њима jе било 30 одсто жена.

Од тих 710 лица jош се као нестало води 477 или 67 одсто.

На подручjу сектора „Сjевер“, почев од 2001. године, до сада су ексхумирани посмртни остаци 241 особе.

Из „Веритаса“ истичу да jош неколико заjедничких гробишта и више поjединачних на том простору из времена „Олуjе“ већ 19 година чека
повољну „политичку климу“ да буду ексхумирани и идентификовани.

„Изгледа да jе та повољна `политичка клима` стигла тек са окончањем парничног поступка пред Међународним судом правде по узаjамним тужбама Хрватске и Србиjе о геноциду“, закључуjе се у саопштењу.

Како се наводи, у задњих 13 година из заjедничких, масовних и поjединачних гробница на подручjу Хрватске и бивше Републике Српске Краjине ексхумирано jе укупно 1.281 тиjело српских жртава и идентификовано 858 посмртних остатака.

На „Веритасовом“ списку несталих jош се налази 1.929 лица српске националности, од коjих 1.338 цивила, коjи су нестали у периоду 1991 -1995. година на подручjу Хрватске и бивше Републике Српске Краjине. Међу њима jе и 517 жена.

„Веритас“ располаже поузданим подацима за jош око 380 регистрованих гробних мjеста у коjима се налазе неидентификовани посмртни остаци смртно страдалих Срба на поменутом подручjу и у истом периоду, коjи и 19 година по престанку рата, искључиво због опструкциjе хрватске стране, чекаjу на ексхумациjе, наводи се у саопштењу.

Извор: РТРС

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: