fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

БОГОВАЦ: НА ПРОЉЕЋЕ ОТКОПАВАЊЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ РАВНОГОРАЦА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/cetnici-stradanje.jpg

БАЊАЛУКА, 29. ОКТОБРА /СРНА/ – У бањалучком насељу Шибови на прољеће би требало да почне откопавање масовне гробнице из Другог свjетског рата у коjоj се налазе посмртни остаци више од 1.000 припадника Југословенске краљевске воjске у отаџбини, коjе су ликвидирале комунистичке власти, изjавио jе предсjедник Округа Краjине Равногорског покрета отаџбине Српске Дарко Боговац.

Након што jе са представницима Равногорског покрета отаџбине Српске данас посjетио локациjу ове масовне гробнице на Шибовима код Бањалуке, Богавац jе рекао новинарима да ће представници овог покрета иницирати код градских власти Бањалуке да се што приjе добиjу потребна документациjа, средства и одобрење да би се кренуло са ископавањем ове гробнице.

Богавац jе подсjетио да jе jедан од главних циљева овог покрета да баштини идеjу Равногорског покрета, док jе њихов примарни циљ да траже посмртне остатке краљевих воjника, односно равногораца и четника.

Једини живи свjедок ових догађаjа Миодраг Ченић из Бањалуке, коjи jе по наредби тадашњих комунистичких власти као 16-годишњак морао учествовати у закопавању убиjених равногораца, рекао jе новинарима да jе на овом локалитету у љето 1945. године убиjено и закопано више од 1.000 четника.

„Заробљеници су довезени ноћу у строгоj таjности у дугачкоj колони у пару два по два, били су сви везани жицом, након чега су маљевима убиjани и бацани у ровове коjе су некада на овоj локациjи користиле усташе“, присjећа се Ченић.

Ченић свjедочи да су лешеви убиjених равногорца седам дана стаjали на врућини и да су почеле да се роjе муве на њима, након чега jе тадашњи сеоски одбор донио наредбу да све способно становништво у кућама мора приступити њиховом закопавању.

Он каже да су касниjе на локалитету гробнице комунистичке власти направиле Планинарски дом гдjе су се организовале игранке, народна весеља и спортска такмичења.

Миленко Јефтић из Бањалуке, коjи jе годинама радио са археолозима, рекао jе новинарима да су му комшиjе давно причале да су свега два равногорца успjела тада побjећи са Шибова.

„Заробљеници су викали и звали у помоћ, након чега су им одрезали jезике, а затим их убиjали маљевима, хладним оружjем и бацали у раку и ровове“, тврди Јефтић.

На локалитету Шибови код Бањалуке данас jе требало да почне откопавање масовне гробнице из Другог свjетског рата у коjоj се налазе, како се претпоставља, посмртни остаци око 1.000 припадника Југословенске краљевске воjске у отаџбини, коjе су ликвидирале комунистичке власти, речено jе раниjе Срни у Равногорском покрету Бањалука.

Члан покрета Драган Теjић рекао jе да jе, наjвjероватниjе, риjеч о црногорским припадницима Краљевске воjске коjи су 1945. године заробљени на подручjу Лиjевче поља, а након тога одведени у бањалучко насеље Лауш и ликвидирани.

На Шибовима су већ раниjе ископане кости неколико припадника Југословенске краљевске воjске, коjи су убиjени 1945. године.

Ископавање jе требало бити вршено на земљишту планинарског дома на Шибовима у приjеподневним часовима, у присуству полициjе.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Удба jе чувала мртвог Дражу

АУСТРИЈСКИ ИСТОРИЧАР ОТКРИВА: Ко су уопште били “четници” и да ли се Дража Михаиловић борио против или на страни Немаца

Дража сахрањен иза Белог двора?

СУТРА ОТКОПАВАЊЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ НА ШИБОВИМА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: