fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сјетимо се 7. фебруара 1942.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/plakat-motike-final.jpg

У злочину 7. фебруара 1942. усташе су у бањалучким селима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац побиле Србе сjекирама, ножевима и „србомлатом“, без иjедног испаљеног метка. Међу 2298 жртава jе било и 551 диjете од коjих jе 52 ученика из Основне школе у тадашњем Шарговцу.

Покољ у бањалучким селима организовао jе усташки командант за тзв. „Хрватску Краjину“, Виктор Гутић, а предводио га jе жупник бањалучког самостана Петрићевац фра Мирослав Маjсторовић Филиповић, коjи jе послиjе тог злочина постао командант Јасеновачких логора и прозван „фра диjаволо“.

Потомци и поштоваоци жртава и ове године обиљежаваjу таj догађаj. Поред парастоса и комеморативног скупа одржаног у недjељу, 2. фебруара у Дракулићу, у петак, 7. фебруара 2014. у Основноj школи “Ђура Јакшић“у Српском Милановцу обиљежава се 72-огодишњица страдања 52 ученика школе. Са почетком у 10 часова, прекинуће се тишина успоменом и сjећањем на дjецу жртве страшног злочина. На овом мjесту 2012. године подигнута jе и освештана спомен-плоча.

Откривање спомен плоче 2012. године

Истог дана у просториjама мjесне заjеднице у Мотикама, у 14 часова, биће отворена изложбена поставка – МОТИКЕ , НЕ ЗАБОРАВИМО – Покољ Срба у селима Дракулић, Мотике и Шарговац 7. фебруара 1942. Изложба ће бити отворена од 7. до 27. фебруара 2014. 

О овим злочинима геноцида можете читати и у књизи Лазара Лукаjића „ Фратри и усташе кољу“.

 

Везане виjести:

Дракулић, Шарговац и Мотике

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: