Служен парастос за Јадовничке жртве (ВИДЕО)

Код Шаранове јаме на Велебиту у Хрватској, 29.06.2013. године, служен је парастос јадовничким жртвама и одржано сабрање поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године, када је на најсвирепији начин убијено више од 40.000, углавном, Срба и Јевреја.

 

 

 

Парастос јадовничким жртвама служили су свештеници Епархије горњокарловачке Српске православне цркве, док је јеврејску молитву за мртве читао главни рабин у Хрватској Лучијано Моше Прелевић.

Након парастоса, одржан је комеморативни скуп код спомен-обиљежја јадовничким жртвама, поред Шаранове јаме, гдје су и положени вијенци.

На комеморативном скупу говорили су предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић, предсједник Координације јеврејских општина Хрватске Огњен Краус, предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац и други.

Вијенце су код спомен-обиљежја положили изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, делегација Владе Српске коју су предводили министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић и министар просвјете и културе Горан Мутабџија, делегација Владе Србије коју је предводио изасланик премијера Србије Нјегован Станковић, те изасланик предсједника Хрватске Златко Гарељић.

Вијенце су, осим Басташића и Пуповца, положили и представници Спомен-подручја Јасеновац, Документационо-информационог центра "Веритас", представници личко-сремске жупаниије, представници Савеза антифашистичких бораца Хрватске.

Након комеморативног скупа код Шаранове јаме, делегација грађана и Удружења "Јадовно 1941" посјетила је мјесто Слано на острву Пагу, које је било у саставу комплекса усташких логора Јадовно.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно–Паг у Другом свјетском рату за 132 дана побијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно – 24. јуни, ове године уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

Извор: РТРС

 

Везане вијести: 

Злочин у Јадовну не смије бити заборављен

Дођите на Јадовно 29. јуна 2013.