Рафаел Израели ИСЛАМ НА БАЛКАНУ ПОД ЊЕМАЧКОМ ОКУПАЦИЈОМ

Хебрејски универзитет у Јерусалим

ИСЛАМ НА БАЛКАНУ ПОД ЊЕМАЧКОМ ОКУПАЦИЈОМ

 

Након нацистичке окупације Пољске и Западне Европе у раним фазама Другог свјетског рата, након што је Хитлер изгубио наду да ће уништити Британију, као резултат уласка Америке у рат, и паралелно са заустављањем нациста на руском фронту у Стаљинграду, стратегија нациста се промијенила са пуког ослањања на своје савезнике у централној Европи и Балкану до окупације већег дела медитеранске обале да би се те воде и нафтни ресурси око њих, претворили у њемачко језеро.

У ту сврху нацисти су послали Ромела у Сјеверну Африку са планом да истјерају Британце из Суеца и Египта, да учврсте позицију Италије у Либији, осигурају владавину вишијевске Француске у Сјеверној Африци, и утврде савез са Арапима на Блиском истоку, како преко директних контаката са антибританским покретима у Египту и Ираку, тако и припремајући с палестинским муфтијом, Хаџ Амин ал-Хусеинијем, детаљан план о истребљењу палестинских Јевреја. Хусеини, близак рођак Јасера Арафата који је касније имао сличне планове, преселио се у Берлин за вријеме рата, састао се с Хитлером и неуморно радио да претвори његов сатански план у стварност.

На Балкану, док су се неке снаге попут Титових, одупирале нацистима партизанским герилским ратом, други попут Хрвата, Мађара и Румуна су директно сарађивали са нацистима и чак давали допринос нацистичкој радној снази (слично као Француска и остале окупиране земље у Западној Европи) и нацистичким трупама, поготово на руском фронту. Користећи присуство муслимана у срцу Европе, остатка отоманске окупације, муфтија је регрутовао цијелу босанску дивизију да се бори за Нијемце, и подстакао хрватске нацистичке савезнике да пожуре са својим подухватима истребљења Срба и Јевреја у логору смрти Јасеновац.

 

Леш одрасле мушке особе ексхумиран из масовне гробнице на острву Паг у Хрватској. Trattamento degli  Italiani da parte Jugoslava dopo l`8. settembre 1943 (Editore Palladino), стр. 150-б.