ВУЧИЋ: ВРЕМЕ ЗА НОВИ КОРАК

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/vucic_result.jpgБЕОГРАД, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је Дан примирја у Првом свјетском рату дан опомене и сјећања на једну од највећих трагедија кроз коју је прошла Србија и поручио да је вријеме за нову етапу и нови корак у будућност.

 

 

 Вучић је истакао да је Србија, одолијевајући бројним изазовима кроз своју прошлост увијек бирала напредну страну тежећи слободи, независности и напретку, што ју је неријетко стављало "у деликатан положај који је каткада водио оружаном сукобу". 

Он је подсјетио да је Први свјетски рат почео нападном "моћних царстава на малу краљевину Србију" и истакао да "четири ратне године испуњене страдањем цивилног становништва и разарањима, али и великих војних победа" обавезују грађане Србије на борбу против стереотипа, неразумијевања и сваког облика мржње. 
"Ми становници овог дела Европе знамо шта значи када нетрпељивост и мржња постану кључни чиниоци политике великих и када сложени међународни односи захвате мале европске државе попут Србије", рекао је Вучић. 

Он је истакао да је снага Србије у јединству српског народа, осјећају оданости отаџбини, идеалима мира, ненасиља и сарадње и способности уочавања сопствених грешака и да храбро искорачи у позитивном правцу. 

"Посебна ми је част што су данас овде и представници оних земаља које смо до јуче називали пораженима у Првом светском рату. Те земље су данас наши велики пријатељи и са њима градимо заједничку будућност. Многе од њих данас, пре свега, у економском смислу су успешније од нас. То је доказ да, када радите марљиво и посвећено, можете све да постигнете и за релативно кратко време", закључио је Вучић. 

Вучић је поручио да снага Србије лежи и у одлучним и вриједним грађанима, свјесним одговорности да стварају нову вриједност у многим пољима јавног живота и поручио да је вријеме за нову будућност, која ће заједнички бити уобличена у складу са потребама грађана Србије. 

"То није само одговорност према генерацијама које тек долазе, него и наша обавеза према јунацима Првог светског рата, који су страдали за слободу и независност Србије, а које никада не смемо да обрукамо. Образ је једино што нема цену", рекао је Вучић. 

Премијер Србије положио је вијенац на Спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом свјетском рату са натписом на српској тробојци "Бесмртним херојима - Влада Републике Србије". 

Вијенце су положили и представници Војске Србије, града Београда и војни изасланици држава савезница и држава противница у Првом свјетском рату, а церемонији су присуствовали високи представници министарстава Србије и страни амбасадори. 

Централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино страдалим током Првог свјетског рата. 

Амбасадори, конзули и изасланици одбране Србије у овим земљама, међу којима је и БиХ, посјетиће тамо српске војне меморијале и мјеста страдања из периода Првог свјетског рата и положити ловорове вијенце, а у државама гдје нема таквих меморијала присуствоваће централним државним манифестацијама тих земаља. 

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се као знак сјећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом свјетском рату. 

Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обиљежава се у свим земљама које су потписале споразум. 

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


везане вијести:

Обележава се Дан примирја

КОНАЧНО: Споменик цару Николају Романову стигао у Београд!

ОБИЉЕЖЕНО 96 ГОДИНА ОД ОСЛОБАЂАЊА ОД АУСТРО-УГАРСКЕ