Велики рат 1914. -1918. – поруке човечанству

Поводом 100-те годишњице од почетка Првог светског рата, Београд је ове седмице домаћин више међународних догађања и активности. У оквиру ширег програма обележавања ове годишњице и одавања поште херојима и великим људским жртвама, сутра (уторак, 16.септембар)  у Руском дому се одржава «Српско – руски научни округли сто о Првом светском рату».  Међународна Конференција под насловом „Велики рат и актуелне поруке човечанству“ почиње у среду, 17. и завршава се усвајањем посебне декларације у четвртак, 18. септембра, у београдском Сава Центру.

Организатори ових скупова су Београдски форум за свет равноправних и две руске друштвене организације  - „Центар националне славе“ и „Фонд Светог Андреја Првозваног“.

Тема Првог светског рата, познатог и као Велики рат, биће размотрена са геополитичког, цивилизацијског, системског и пројектног аспекта. У раду Конференције узеће учешће проминентни научници, историчари, војни стручњаци, диполомате и јавне личности из Србије, Русије, Републике Српске, Црне Горе, Француске, Велике Британије, САД, Грчке, Белгије, Пољске, Италије, Кипра, Немачке, Аустрије, Индије, Чешке и других земаља. Очекује се да ће на Конференцији, поред других учесника из иностранства, говорити Владимир И. Јакуњин, председник Управних савета руских организатора, оснивач и председник Светског друштвеног форума „Дијалог цивилизација“ и председник Руских железница, заменик руског Министра иностраних послова Алексеј Ј. Мешков, затим, Клаус Вацлав, ранији председник Чешке, Валтер Швимер, ранији генерални секретар Савета Европе и други.

Током свечаних манифестација посвећених обележавању 100-те годишњице од почетка Првог светског рата, у оквиру Добротворног програма „Велики рат у историјском памћењу генерација“, 18. септембра 2014. одржаће се свечано отварање и освећење споменика на Калемегдану,  у част српских и руских војника и официра палих у одбрани Београда у Првом светском рату. Организатори и учесници Конференције положиће венце не Руском Некропољу, на Новом гробљу и пред споменик деци жртвама агресије НАТО у Ташмајданском парку.

Велики меморијални концерт српских и руских уметника, у режији Иване Жигон, глумице Народног позоришта, одржаће се 17. септембра 2014. увече, у Великој дворани Сава Центра.

 
Београдски форум, за свет равноправних
Београд, 15. септембар 2014.

 

Везане вијести:

На Текеришу, 100 година касније

Ђачки велеиздајнички процес

Берлинска режија и бечка продукција за велику трагедију двадесетог века