СУТРА У МОСТАРУ ИЗЛОЖБА О "МЛАДОЈ БОСНИ"

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/gavrilo-princip-vodoravno.jpgБАЊАЛУКА, 25. ЈУНА /СРНА/ - Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије отвориће сутра у владичанском двору у Мостару изложбу архивске грађе "Млада Босна и Сарајевски атентат", коју је поводом обиљежавања 100 година од избијања Првог свјетског рата приредио Архив Републике Српске.


Помоћник директора Архива Српске Бојан Стојнић прецизирао је да је изложба подијељена на поглавља која се односе на "Младу Босну", завјеренике и извршиоце Сарајевског атентата, сам атентат, јулску кризу и страдање Срба у БиХ, те да је направљена на 50 паноа.

"За потребе изложбе користили смо грађу Архива Републике Српске, аустријских архива, архива у БиХ и Србији, као и библиотека у БиХ и региону", рекао је Стојнић.

Он је прецизирао да изложбу прати илустровани двојезични каталог на српском и енглеском језику.

"Највреднији експонати су преписка између чланова `Младе Босне`, извјештаји о страдању српског народа у БиХ за вријеме Првог свјетског рата, а посебно фотографије које приказују вјешања по БиХ и затварања по концентрационим логорима", рекао је Стојнић.

Он је најавио да ће, након Мостара, изложба бити приказана у мјестима Источне Херцеговине и осталим градовима Српске, док ће је 15. септембра у Београду отворити члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и предсједник Србије Томислав Николић.

"План је да изложба током ове и наредне године буде приказана у свим већим градовима Српске и Србије, а вјероватно ћемо са њом ићи и у Трст и Будимпешту, у зависности од расположивих средстава и заинтересованости других архива", рекао је Стојнић.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png