Стопама Арчибалда Рајса

Горан Вукчевић о свом доку-играном филму „Чујте Срби“: Повод јесте била књига, али смо кренули, не у екранизацију те књиге, већ у склапање мозаика Рајсовог живота и у читаву генезу која је довела до његовог разочарења


ОД ДЕТИЊСТВА фасциниран човеком који је желео да му срце остане у Србији, редитељ Горан Вукчевић приводи крају реализацију играно-документарног филма „Чујте Срби“, о животу и раду швајцарског форензичара и криминолога, осведоченог пријатеља Срба - Арчибалда Рајса (Баден, 8. јул 1875 - Београд, 8. август 1929).

- Нисам смислио бољи наслов - „правда се“ Вукчевић. - Повод јесте била књига „Чујте Срби“, али смо кренули, не у екранизацију те књиге, већ у склапање мозаика Рајсовог живота и у читаву генезу која је довела до његовог разочарења. Рајса је просто тешко обухватити, многе је непознаница у његовом животу.

Филм је сниман од прошле јесени, у Нишу, Солуну, на Кајмакчалану, острву Видо, на Универзитету у Лозани, и у Београду - испред Рајсове куће и на гробљу у Топчидеру. Играни део ће нам, између осталог, дочарати и део његовог последњег интервјуа, који је дао за „Политику“, када је намеравао да оде из Србије, али није имао куд, јер је покварио односе са својима и више није имао одступницу.

- Умро је од срчаног удара у свађи са тим Капетановићем, који је градио куће на Сењаку и чији су камиони тутњали и уносили му прашину у собу. Капетановић га је опсовао, по неким сведочењима и ошамарио. Рајсу је утом позлило и умро је на прагу куће.

У документарном делу филма, открива нам аутор, чућемо тројицу саговорника из Лозане, који познају и изучавају Рајсов рад из периода пре доласка у Србију. Чућемо кратко сведочење Ђорђа Михаиловића, чувара српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, а ту су и један грчки историчар који је докторирао на тему Првог светског рата, као и неколико наших историчара и социолога. Наратор је глумац Миљан Прљета, Рајса тумачи новосадски глумац Урош Здјелар, Предраг Смиљковић игра Николу Пашића, уз још неколико епизодних глумаца.

 

Стопама Арчибалда Рајса | Stopama Arčibalda Rajsa


- Уз пригодну трибину о Арчибалду Рајсу, премијера филма је заказана у Новом Саду, 19. септембра, када је, по неким претпоставкама, Рајс кренуо пут Србије. Планирамо приказивања у још неким градовима, а затим и на РТС или РТВ.

 

ЕКСКЛУЗИВНЕ ФОТОГРАФИЈЕ

На Универзитету у Лозани Горан Вукчевић је дошао до фотографија које још нико није објавио:

 

Стопама Арчибалда Рајса | Stopama Arčibalda Rajsa


- Посебно сам поносан што смо довели Ерика Сапина. Он брине о Рајсовој оставштини, о архиви од око 10.000 фотографија које су његово дело, од којих је значајан број направљен на фронту, међу српском војском и рањеницима. Добили смо ексклузивно право за коришћење неких од тих фотографија у филму. Оне досад нигде нису приказиване.

 

Пише: Јована Милојевић

Извор: Вечерње Новости

Везане вијести:

Николић: Арчибалд Рајс је био један од нас

Арчибалд Рајс: Чујте Срби

Сећања и завет доктора Рајса