ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕНИК СОЛУНСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/sokolac_spomenik_soluncima_.jpgСОКОЛАЦ, 11. НОВЕМБРА /СРНА/ - На Сокоцу су данас, поводом обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату, положени вијенци на споменик солунским добровољцима, на коме су уписана 363 имена погинулих бораца са подручја општине.

 Вијенце су положили амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, делегација општине Соколац, представници Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. године и соколачке Борачке организације. 

 Вукићевић је рекао новинарима да се данас обиљежава дан када је заустављена велика трагедија и погибија људи, а који је за Србију посебно значајан, јер је трећина становништва погинула у Првом свјетском рату. 

 Он је напоменуо да је Србија и тако војнички десеткована стала "раме уз раме" са силама побједницама у овом рату, те ослободила земљу од непријатеља. 

 Према његовим ријечима, овај датум је посвећен погинулим војницима који су уградили своје животе у темеље Србије, одбранили част и достојанство Срба, те је обавеза да се овим људима сваке године одаје почаст и поштовање. 

 Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да се 11. новембар у Србији обиљежава од 2005. године, када је успостављен као државни празник, те подсјетио да је на данашњи дан 1918. године потписано примирје између Њемачке и земаља Атанте. 

Он је напоменуо да је велики број добровољаца са подручја општине Соколац учествовао у Првом свјетском рату и да је ова општина једна од ријетких која је изградила споменик солунским добровољцима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Обележава се Дан примирја

ДОЧЕКАН ЧАСНИ КРСТ ИЗ ЈЕРУСАЛИМА

У ПОНЕДЈЕЉАК ОБИЉЕЖАВАЊЕ КРСНЕ СЛАВЕ ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ