Гуслао у паклу борби

У јесен 1914. на Гучеву, планини изнад Бање Ковиљаче, водила се битка на Дрини. Ту се Србија бранила од другог упада Аустроугарске која је намеравала да освоји Мачву, овлада планинским венцем Гучево, Борања, Јагодња, Соколске планине и заузме Ваљево.
tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/petar_perunovic.jpg
Храбри гуслар Петар Перуновић Перун сахрањен је на гробљу у родном селу Дреновштица

Најпре је агресор морао овладати Гучевом и његовим гребенима где је малобројнија и слабије опремљена српска војска скоро два месеца успела да задржи непријатеља наносећи, али и трпевши огромне губитке.

Српски војници херојски су одолевали нападима, грмело је оружје, летели су земља и стабла у ваздух па су некадашњи шумски врхови били готово огољени. Према речима лозничког историчара Зорана Тошића, како би преморени војници издржали сав пакао борби коришћена је и морална подршка гуслара.

Гуслари су певали јуначке песме и бодрили српске војнике, а најпознатији је био Петар Перуновић Перун у првом батаљону ВИ прекобројног пука. Он је усред борби, док су около зујали куршуми, излазио на грудобране где је гуслао родољубиве песме које су давале духовну снагу нашим војницима и надахњивале их да истрају. Тако је било све док храброг гуслара једнога дана није погодио куршум и тешко га ранио. Он се опоравио, а српска влада га је послала у Америку, где је причао о борби српског народа и бодрио добровољце да иду у одбрану Србије - каже Тошић.

Као што је 1810. године у Лозници при налетима Турака браниоце у опкољеном шанцу песмама бодрио славни Филип Вишњић, тако је, век касније, у рововима на Гучеву српским војницима гуслао Перуновић. Тврди се да је Перуновић после Вишњића био један од најбољих и најпопуларнијих гуслара, а да се никада није одвајао од својих гусала показује и његово рањавање на Гучеву када је и његов инструмент био оштећен.

Остало је записано да је Петар Перуновић Перун (1880-1952), из околине Никшића, био учитељ, родољуб и народни гуслар и да је први на овим просторима снимио гусларску плочу. Био је као добровољац и у Балканским ратовима, а сећање на њега сачувао је публициста Мирко Добричанин из Београда у делу "Гуслар Перун".

Даривао Теслу

Перуновић је имао велику жељу да упозна Николу Теслу и испунила му се у мају 1919. у Њујорку. Великом научнику поклонио је прву грамофонску плочу, снимљену у САД, као и своју десетерачку песму "Ода Тесли".

Почива код Острога
Храбри гуслар Петар Перуновић Перун сахрањен је на гробљу у родном селу Дреновштица, недалеко од Острога код Никшића. Остала је легенда о њему и његовом војевању с гуслама.

 

Извор: VESTI ONLINE

 

Везнае вијести: