СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ НА КРАЉИЦИ

Краљица

ПЕТРОВО, 7. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На озренском врху Краљица данас је служен помен борцима Војске Републике Српске /ВРС/ који су погинули 7. септембра 1995. године када су НАТО авиони бомбардовали телекомуникациони торањ.На Краљици су погинули Слободан Милотић из Калуђерице, Мирко Тривуновић из Осиње, Драган Савановић из Добоја, Свето Каишаревић из Кожуха и Жељко Лукић из Чечаве.


Предсједник Одбора ратних војних инвалида /РВИ/ Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Мико Шкорић рекао је да је НАТО бомбардовањем Краљице "директно помагао непријатељима", нагласивши да "уништавање Краљице није било ничим изазвано".

Начелник општине Петрово Зоран Благојевић рекао је Срни да је рушењем телекомуникационог торња почео пад дијела Озрена и Возуће и да је та акција била синхронизована са другим војним операцијама на Озрену.

Благојевић је подсјетио да је бомбардовањем Краљице почео егзодус Срба са Озрена када је са својих огњишта протјерано између 30.000 и 50.000 становника, од којих се већина до данас није вратила у завичај.

"Рат нам је нанио невољу и измијенио Озрен у цијелости, а урађено је веома мало на повратку избјеглица на простор Озрена који је Дејтонским споразумом припао Федерацији БиХ", објаснио је Благојевић.

Предсједник Борачке организације општине Петрово Душан Дујковић рекао је Срни да трагични 7. септембар 1995. године никада неће заборавити борци Војске Републике Српске, родбина и пријатељи погинулих.

"Док будемо живи увијек ћемо посјећивати ово мјесто и одавати дужну почаст нашим саборцима и нашој дивној Краљици, а када нас нестане успомене ће чувати наши преци", рекао је Дујковић.

Помен погинулим борцима ВРС одали су чланови њихових породица, планинари из Петрова, те представници Борачке организације Републике Српске, борачких организација из Петрова, Брода, Шамца и других мјеста, Министартсва унутрашњих послова Републике Српске и општине Петрово. 

Парастос су служили протојереји ставрофори сочковачко-карановачки Мирко Николић и петровоселски Никола Пекић.

 

 

Извор: срна