МАРШ "СТАЗАМА ЕГЗОДУСА 2014" 10. СЕПТЕМБРА

ДОБОЈ, 4. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Марш "Стазама егзодуса 2014", као сјећање на 19 година од прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће и из долине ријеке Криваје, биће одржан у сриједу, 10. септембра, најавио је предсједник Удружења Завидовићана са подручја Добоја Зоран Благојевић.


Благојевић је рекао Срни да је стаза којом ће се кретати учесници марша дуга 22 километра, почиње у селу Тумаре на Озрену, а завршава у насељу Стог код Возуће, у општини Завидовићи.

Он је појаснио да је ријеч о тзв. камионском путу који иде правцем Бријесница, Малчићи, Кврга, Прокоп, Боровци и Лозна, којим су Срби из Возуће и долине Криваје бјежали од припадника Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља, који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

"За учеснике марша обезбијеђени су аутобуси чији је полазак планиран од шест часова са добојске аутобуске станице, одакле се организовано иде према Тумарама у федералној општини Лукавац. Ту би требало да стигну око осам часова", изјавио је Благојевић.

Долазак и окупљање учесника у Стогу планиран је до 15.00 часова. Ту ће бити служени света литургија и парастос за погинуле на возућком фронту. Након тога предвиђено је да буду запаљене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежјима погинулим и несталим припадницима јединица Војске Репубике Српске из Возуће и са других простора које су учествовале у одбрани српског народа на овом подручју.

Масовно страдање Возућана током прошлог рата догодило се између 10. и 24. септембра 1995. године. Благојевић је подсјетио да је тада из 30 насеља протјерано око 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Током четири године одбране Возуће и осталих насеља у долини ријеке Криваје, са тог простора погинуло је више од 300 бораца и цивила, међу којима су били дјеца, жене и старија лица.

Благојевић је напоменуо да је на том простору живот изгубило и око 400 војника из јединица Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Он је истакао да је Марш "Стазама егзодуса" уврштен у календар обиљежавања значајних датума у Републици Српској.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ВОЗУЋА: ЈЕДНО ОД НАЈВЕЋИХ СРПСКИХ СТРАТИШТА НА ОЗРЕНУ

Najavljen peti marš egzodusa

Marš sećanja "Stazama egzodusa"