КРЕНУО МАРШ "СТАЗАМА ЕГЗОДУСА 1995-2015"

Марш "Стазама егзодуса 1995-2015"

Из села Брезици код Завидовића у Федерацији БиХ данас је први пут кренуо марш "Стазама егзодуса 1995-2015" поводом обиљежавања 20 година од прогона српског становништва из девет озренских села са подручја општина Завидовићи и Маглај.


Послије пада Возуће 10. септембра 1995. године припадници такозване Армије БиХ напали су преостала српска села на Озрену. 

Српско становништво тада је протјерано из села Долац, Бочиња, Бакотић, Крсно Поље, Јошавац, Близна, Горња Бочиња, Бијелог Поља и Смрдиња. 

Члан Организационог одбора Весо Илић рекао је Срни да ће ове године марш бити одржан први пут и да ће настојати да постане традиција. 

Илић је рекао да је рута, којом ће се кретати учесници марша, дуга 18 километара и да пролази кроз федералне општине Маглај и Завидовићи. 

Према његовим ријечима, за учеснике марша обезбијеђен је превоз из Добоја. 

Аутобуси су у 7.15 часова кренули из добојског насеља "Аеродром", у којем углавном живе Срби избјегли из ових озренских села, а у 8.00 часова са аутобуске станице "Боснаекспрес". 

Окупљање је у Брезицима одакле је у 9.00 часова кренуо марш. Претходно је у том мјесту служен молебан за страдале у нападу муслиманских снага у септембру 1995. године. 

Марш се крећеи рутом Брезици - Кусељ - Смрдиња - Кереши - Доња Бочиња - Долац. 

Код Храма Свете Петке у Доњој Бочињи у 14.00 часова биће служен парастос погинулим борцима и цивилима у отаџбинском рату. 

По завршетку парастоса, марш ће бити настављен до Храма Светог Василија Острошког у Доцу, гдје је планиран ручак за учеснике. 

Повратак аутобуса из Доца требало би да буде око 17.30 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КРЕНУО МАРШ "СТАЗАМА ЕГЗОДУСА" - Jadovno 1941.

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 20 ГОДИНА ОД ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ВОЗУЋЕ ...

позив николићу и вучићу да присуствују маршу "стазама егзодуса

Озрен - Возућа - Jadovno 1941.