ГАЛИЈАШЕВИЋ: ЗЛОЧИНИ ПОД КОМАНДОМ СДА

Злочини муџахедина над заробљеним српским борцима
Злочини муџахедина над заробљеним српским борцима

САРАЈЕВО, 17. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Документација коју је потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо поднио Тужилаштву БиХ односи се на велико постројавање свих команданата корпуса и дивизија јединице "Ел муџахедин" коју је извршио Алија Изетбеговић, у септембру 1992. на Паљенику, недалеко од мјеста гдје је у исто вријеме брутално убијен српски цивил, рекао је Срни експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

"Према мојим сазнањима, тој смотри присуствовао је и Бакир, син Алије Изетбеговића. Потпредсједник ФБиХ, највјероватније, мисли на његову одговорност за овај злочин, иако је Кебо пријаву могао поднијети и против Шефика Џаферовића, који је такође био присутан, Шемсудина Мехмедовића, Сакиба Махмуљина, Сеада Делића... Укратко, Кебо је требало да пријави цијелу злочиначку организацију СДА и тражи забрану њеног рада", истакао је Галијашевић. 

Коментаришући документацију, коју је Кебо прослиједио Тужилаштву БиХ, а која се, како је наведено, односи на сумњу да су неки високопозиционирани званичници БиХ, иако су били присутни десет метара од мјеста злочина, прећутали бруталну ликвидацију, односно одрубљивање главе цивилу српске националности коју су починили припадници одреда "Ел муџахедин" у мјесту Возућа, Галијашевић је рекао да злочини тог одреда нису изоловани инцидент него начин ратовања и застрашивања иза кога је стајао и који је наредио политички врх СДА на челу са Алијом Изетбеговићем. 

"За ту прилику доведени су ветерани авганистанског рата и формиран је засебан одред. Одрубљивање глава тројици позадинаца Војске Републике Српске и једном цивилу на Тешањском ратишту, под покровитељством Шемсудина Мехмедовића, представља почетак злочина ове јединице", истакао је Галијашевић. 

Иако је за злочине одреда "Ел муџахедин", командант Главног штаба такозване Армије БиХ Расим Делић осуђен на три године затвора, каже Галијашевић, ипак, ниједан нижерангирани командант и ниједан брутални убица из ове јединице није процесуиран, а камоли кажњен. 

"Шта више, главни свједок Хашког тужилаштва у предмету против Расима Делића био је главни обавјештајац одреда 'Ел муџахедин' Ајман Авад, који се из Сарајева обратио видео линком и свједочио да је одред био потпуно под командом политичког и војног врха такозване Републике БиХ и да је извршавао њихове наредбе", истакао је Галијашевић, додавши да је "Расим Делић умро од стида и инфаркта, а Ајман Авад, припадник муслиманског братства из Сирије, некажњено живи у БиХ као њен држављанин са свим правима". 

Галијашевић је истакао да су злочини на подручју Возуће били предмет хашких процеса, али не и Тужилаштва и Суда БиХ и то само због "укључености комплетног војног и политичког врха ратне БиХ у злочине на том ратишту". 

Он је навео да "у свјетлу опште политике Алије Изетбеговића и злочиначке организације под именом СДА, посматра и њихов однос према ритуалним одсијецањима глава, према муџахединима, тероризму и 'Исламској држави". 

"Док те бруталне убице, скривене иза ислама, живе слободно у овој земљи и мирно спавају, она никада не може бити држава закона нити чланица коалиције за борбу против тероризма", истакао је он. 

Коментаришући дио документације, коју је Кебо такође доставио Тужилаштву, о локацији објекта у коме је једна страна обавјештајна служба имала прислушни и командни центар у Зеници, а који су, како је навео, у периоду од 1993. до 1994. године посјећивали високи званичници БиХ, који и сада обављају највише функције у БиХ, Галијашевић је рекао да је "ријеч о Тајној служби Иранске револуционарне гарде 'Пасдарени', са којом је породица Изетбеговић наставила сарадњу до дана данашњег". 

"Породица Изетбеговић је са њима на 'Погорелици' планирала и увјежбавала вјерске милиције за ликвидације политичких противника. Искуство Хомеинијеве исламске државе Алија Изетбеговић је предочио у програм Исламске декларације за успостављање исламске државе на тлу БиХ", истакао је Галијашевић. 

Галијашевић је навео да је предмет Кебине пријаве требало да буде и брутално убиство и стријељање 24 Хрвата у селима Малине, Бикоши код Травника, чије гробнице до данас нису откривене нити се уопште трагало за починиоцима. 

"Кебо је требало да пријави и убиство одсијецањем глава Момиру Митровићу, Предрагу Кнежевићу и Гојку Вучићу, као и окрутно поступање према 12 заробљених војника Војске Републике Српске у селу Ливаде и логору Каменица код Завидовића од 21. до 24. јула 1995. године", навео је Галијашевић. 

Он је додао да је предмет Кебине пријаве требало да буде и доказана серија злочина, која се догодила у септембру 1995. године када су војници 328. бригаде 5. батаљона такозване Армије БиХ и муџахедини заробили око 60 српских војника и цивила, укључујући и три жене у близини села Кестен. 

"Заробљеницима је било наређено да у колони пјешице крену према Кестену. Путем су двојица заробљеника - Миленко Станић и Живинко Тодоровић - убијени из ватреног оружја. У логору Каменица заробљеници су били затворени на два спрата једне напуштене куће. Из посредних доказа, укључујући и доказе добијене ексхумацијом, слиједи да су та 52 заточеника на крају убијена", навео је Галијашевић. 

Он је додао да су тај злочин починили припадници одреда "Ел Муџахедин", у периоду од 11. септембра 1995. до 14. децембра 1995. године. "Врх такозване Републике БиХ и врх СДА учествовао је у овом злочину и његовом каснијем прикривању", истакао је Галијашевић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КЕБО: ВИСОКИ ЗВАНИЧНИЦИ ПРЕЋУТАЛИ ОДРУБЉИВАЊЕ ГЛАВЕ СРБИНУ