ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА МОНОГРАФИЈЕ О СТРАДАЊУ ЖЕНА ШИРОМ БиХ

Божица Живковић-Рајилић

Божица Живковић-Рајилић

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић-Рајилић изјавила је Срни да је завршена прва фаза израде монографије о страдању жена широм БиХ над којима су у логорима, затворима, сабирним центрима и кућама злочине вршили припадници такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране (ХВО).

 

Рајилићева је навела да Удружење монографију израђује у сарадњи са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. 

 

Она је истакла да је ово прва монографија овакве врсте која садржи аутентичне исповијести чланица Удружења поткријепљене доказима са мјеста страдања, сликама, видео записима и документима такозване Армије БиХ или ХВО-а. 

 

"Свака исповијест описује друго мјесто страдања, а већина ових жена већ је свједочила на суђењима против злочинаца или о томе већ одавно постоје аутентичне изјаве дате инспекторима МУП-а Републике Српске", истакла је Рајилићева. 

 

Она каже да је посебност ове монографије да жене жртве, иако су преживјеле најстрашније муке, осим исповјести износе и разлог због којег су преживјеле. 

 

"Ово није монографија мржње, прогона, освете, већ чиста исповијест, свједочење о злодјелима која су над нама вршена", рекла је Рајилићева. 

 

Она је напоменула да су ове жене жртве због настанка Републике Српске. 

 

"У даљој фази техничке припреме, Републички центар за истраживање рата и ратних злочина обезбиједио је стручну подршку и сарадњу бањалучког Факултета политичких наука, Конзулата Србије у Бањалуци и средства за штампање монографије", наводи Рајилићева. 

 

Она је додала да ће монографију подржати институције Републике Српске и Србије. 

 

Рајилићева истиче да ће монографија бити преведена на енглески језик и да ће бити промовисана широм свијета. 

 

"До сада се нигдје у свијету није говорило о српским жртвама у рату и ова монографија има за циљ да ту једнострну и погрешну слику о рату у БиХ промијени или бар дјелимично поправи", закључила је Рајилићева.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

РАЈИЛИЋ: НЕПРИХВАТЉИВО ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА НА НИВОУ ...

РАЈИЛИЋ: МИ СМО ЖРТВЕ, А НАШУ НЕСРЕЋУ НИКО НЕ ...

РАЈИЛИЋ: ФИЛМ "НЕЧУЈНИ КРИК" - ВРИЈЕЂА СРПСКЕ ЖРТВЕ ...

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА СРПКИЊА У САРАЈЕВУ ...