ВУКЧЕВИЋ: ИМАМО ДОКАЗЕ

vukcevic

БЕОГРАД, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да ће Тужилаштво Србије наставити истрагу о случају "Добровољачка улица" у Сарајеву, јер располаже доказима о том догађају.

"Наставићемо нашу истрагу, јер располажемо доказима о догађајима у Добровољачкој, саслушали смо сведоке који их терете за учешће у злочину. Тужилаштво БиХ је донело своју процесну одлуку, али би, уверен сам, био другачији исход да су они ставили свој потпис на Споразум о уступању доказа. Сада је јасно зашто смо дан пред потписивање тог споразума у Хагу од њих добили негативан одговор", нагласио је Вукчевић.

Коментаришући тврдњу Тужилаштва БиХ да нема довољно доказа да се суди Ејупу Ганићу и тринаесторици осталих за масакр над колоном војника ЈНА која се повлачила из Сарајева, Вукчевић је рекао да се "још једним жртвовањем тих војника добија горак осећај провођења селективне правде".

Он је навео да је јавност добила одговор из Тужилаштва БиХ ко није починио ратни злочин, али није добила одговор ко јесте и против кога се наставља истрага. "Према нашим сазнањима, реч је о непознатим починиоцима", рекао је Вукчевић за "Вечерње новости".

На питање да ли ће Србија ускоро добити међународну подршку за изгласавање резолуције о трговини људским органима на Косову и Метохији и у Албанији, Вукчевић је рекао да су у Савјету безбједности УН и земље чланице којима је стало до резолуције ради жртава за које имају доказе да су страдале у трговини људским органима.

"Представници нашег министарства спољних послова и Русије воде беспоштедну борбу за девети глас за седницу Савета безбедности. Опет, није ми јасно зашто неко блокира ако му је стало да се дође до истине о злочинима. Али, то је већ политика. Што се наших активности тиче, ми смо постигли велики напредак у овом предмету. Три моја заменика са МУП раде на различитим фронтовима. А сви који у значајним међународним форумима држе до правде, дошли су до заједничког става: провести професионалну истрагу", навео је Вукчевић.

 

 

Извор: срна