У ФРАНЦУСКОЈ УХАПШЕН СРБИН ПО ХРВАТСКОЈ ПОТЈЕРНИЦИ

Savo Strbac.jpg

БЕОГРАД, 2. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Француска полиција ухапсила је Србина из Хрватске Ђорђа Радујковића /43/ на основу међународне потјернице коју је расписао загребачки Биро Интерпола, саопштио је данас Документационо - информативни центар "Веритас".

Радујковић је ухапшен 30. јануара, а јуче га је саслушао истражни судија и одредио му екстрадициони притвор у трајању од 30 дана, након чега ће суд одлучивати о евентуалној екстрадицији у Хрватску, уколико та земља достави екстрадициони захтјев.

Жупанијски суд у Карловцу, пресудама из 1999. и 2006. године, прогласио је кривим Милу Дакића да је почетком августа 1991. година на подручју Војнића наговарао окривљене Душана и Милу Томића, Дарка Кресојевића, Станка Томића и Ђорђа Радујковића, да поставе засједу и убију полицајце из Полицијске управе Карловачке.

Према пресудама, они су пуцали на четворицу припадника полицијске патроле и убили тројицу, а једног тешко ранили. Сви поменути су осуђени на по 20 година затвора и за свима су биле расписане интерплове потјернице.

Радујковић је до августа 1995. године живио на Кордуну, када је пред хрватском "Олујом", са осталим Крајишницима, избјегао у Србију, одакле је двије године касније са супругом Сњежаном, иселио у Француску, гдје је добио азил, а прије двије године и држављанство.
       
Миле Дакић, један од осуђених, ухапшен је у мају прошле године на граничном прелазу Рача приликом уласка из Републике Српске у Србију и БиХ га је изручила Хрватској.

С обзиром на квалификацију дјела, Радујковић и саоптужени се не налазе на Списку од 1 549 процесуираних лица за ратне злочине у Хрватској, наводи "Веритас".

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета је до сада ухапшено 112 Срба из Хрватске, од којих су 32 екстрадирана у Хрватску.

Од екстрадираних до сада је против њих 13 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

"Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске", сматра "Веритас".

 

 

Извор: срна