Тужилаштво БиХ: Законита војна мета

dobrovoljacka

Бањалука -- Тужилаштво БиХ званично је обавестило Министарство унутрашњих послова Републике Српске о наредби о обустављању истраге у случају "Добровољачка".

Како се наводи, истрага против Ејупа Ганића, ратног члана Председништва БиХ, Јована Дивјака, генерала Армије РБиХ, и још 12 лица обустављена је "због тога што та радња сама по себи не представља кривично дело с обзиром да је конвој ЈНА представљао закониту војну мету".

У обавештењу тужилаштва се каже да погибија седам официра и војника ЈНА као и рањавање десетина војника ЈНА представља кривично дело због тога што је ватра на жртве отворена када су оне биле онеспособљене за борбу.

Такође, у обавештењу се наводи да ће тужилаштво наставити да спроводи истрагу у циљу утврђивања идентитета директних починилаца ових радњи, као и других лица која би се могла сматрати одговорним.

"Истрагом је утврђено да се у вези са догађајима малтретирања рањених војних заробљеника у болници Кошево наведеним у кривичној пријави, само убодна рана нанесена Слободану Бојанићу и смрт Драгана Витковића могу сматрати кривичним делом", наводи се у обавештењу које је поптисао међународни тужилац Џуд Романо, преноси Срна.

Из Тужилаштва истичу да је истрага против свих осумњичених обустављена у вези са овим радњама због недостатка доказа да би се неко од њих могао сматрати одговорним.

"Истрага против свих осумњичених, осим против Хасана Ефендића, такође је обустављена због недостатка доказа да би се неко од њих могао сматрати одговорним за премлаћивање и малтретирање заробљеника у ФИС-у, Централном затвору и штабу Територијалне одбране", наводе из тужилаштва.

Истрага против Ефендића, како се наводи, остаје отворена и биће настављена у циљу утврђивања његове одговорности за ове радње, као и у циљу утврђивања идентитета директних починилаца тих радњи и других лица која би се могла сматрати одговорним.

Председник Владе РС Александар Џомбић најавио је да ће МУП РС уложити прегивор на одлуку Тужилаштва БиХ о обустављању истраге у случају "Добровољачка" и у законском року га доставити Тужилаштву.

Председник РС илидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик договорио је раније са лидером Српске демократске странке Младном Босићем у наредна три до пет дана упуте парламенту БиХ предлог закона којим се укидају суд и тужилаштво БиХ.

Након састанка са Босићем, Додик је новинарима рекао да ће Министарству иностраних послова БиХ бити упућен захтев да стране судије и тужиоци буду проглашени непожељним особама у БиХ, истакавши да ће бити "употребљена сва средства" да се њима онемогући рад.

 

Извор: B92