ТУЖБА ПРОТИВ ЧЕДОМИРА ЈОВАНОВИЋА

ceda jovanovic

БАЊАЛУКА, 30. МАРТА /СРНА/ - Организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске поднијела је данас Првом основном суду у Београду приватну тужбу против лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића због његове тврдње да је "Република Српска "геноцидна творевина", потврдио је Срни предсједник ове организације Недељко Митровић.

"Јовановић је оваквом тврдњом увриједио све српске жртве из Другог свјетског и одбрамбено-отаџбинског рата, јер је позната чињеница да је Република Српска створена на простору гдје је геноцид почињен над српским народом у Другом свјетском рату, док је у протеклом грађанском рату било покушаја да се тај геноцид доврши", истакао је Митровић.

Приватну тужбу против Јовановића поднио је правни заступник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске бањалучки адвокат Милан Романић.

"Приватна тужба против Јовановића поднесена је због почињеног кривичног дјела повреде угледа народа у складу са чланом 174. Кривичног закона Србије", рекао је Романић Срни.

У Организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске сматрају да су њихови најмилији дали животе у одбрани од геноцида, а не да су га починили, како то наводи Чедомир Јовановић.

У приватној тужби против Чедомира Јовановића, између осталог, наведено је да је над српским народом на просторима данашње Републике Српске почињен геноцид у Другом свјетском рату на стратиштима као што су Јасеновац, Стара Градишка, Доња Градина, Козара, Дракулић, Шушњар, а исти сценарио је покушан и 1992. године у протеклом грађанском рату у БиХ када је на садашњем простору Српске убијено на десетине хиљада цивила и војника.

Телевизијски дуел председника Републике Српске Милорада Додика и лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића организовала је агенција Танјуг 1.фебруара, након што је Чедомир Јовановић на сједници Главног одбора ЛДП-а изјавио да је Република Српска "геноцидна творевина".

 

 

Извор: срна