СВИЈЕЋЕ ЗА 12 БАЊАЛУЧКИХ БЕБА

12 beba.jpg

БАЊАЛУКА, 19. ЈУНА /СРНА/ - У бањалучком Парку "Петар Кочић" синоћ је више од 100 грађана упалило 12.000 свијећа за 12 бањалучких беба које су 1992. године умрле због недостатка кисеоника на Одјељењу за интензивну његу породилишта у Бањалуци.Тринаеста беба Слађана Кобас умрла је 2006. године.

 

Мајка једне од 12 бањалучких беба Жељка Тубић рекла је да су они који су имали моћ и који су могли да помогну те ратне 1992. године окренули леђа од Бањалуке и Републике Српске.

 

"Стално се питам зашто су наша дјеца страдала у проклетом рату. Нестало је све о чему смо сањали те 1992. године, а туга нас прати цијели живот", нагласила је Тубићева, обраћајући се окупљеним грађанима у Парку "Петар Кочић".

 

Начелник Одјељења за друштвену дјелатност административне службе града Бањалука Љиљана Радовановић рекла је да се у овој години са неизмјерним тугом и болом обиљежава 20 година од смрти бањалучких беба.

 

"Породице су изгубиле своје најдраже, своју дјецу. Нашим бебама је неко одузео право да дишу, воле, да се школују", нагласила је Радовановићева.

 

Омладинска организација "Агора", која је организатор паљења 12.000 свијећа, упутила је отворено писмо Савјету безбједности УН због чијих се одлука догодила бањалучка трагедија 1992. године.

 

У бањалучком Парку "Петар Кочић" симболично је пуштено и 12 бијелих голубова.

 

Данашњи догађај подржали су град Бањалука и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 

У мају 1992. године у бањалучком породилишту умрло је 12 беба због недостатка кисеоника који није могао бити допремљен копненим путем због блокаде Бањалуке, а ни ваздушним путем због одлуке Савјета безбједности УН о забрани летења изнад БиХ.

 

Извор: срна