Сведок: На заробљенике ЈНА пуцала четири хрватска полицајца

Храстов

Загреб – У наставку суђења бившем хрватском полицајцу Михајлу Храстову, једином оптуженом за убиство 13 ратних заробљеника из ЈНА на Коранском мосту код Карловца 20. септембра 1991, исказ је дао и један од преживелих масакра, резервиста бивше ЈНА Душко Мркић.

Мркић, који је и сам био рањен у стомак, свој исказ дао је видео-везом из Вишег суда у Београду.

На заробљенике су аутоматским пушкама пуцала четири хрватска војника, изјавио је Мркић, сведочећи у поступку који се води пред Врховним судом Хрватске.

Храстову су због оптужбе за ратни злочин убиства 13 разоружаних припадника ЈНА у задњих 20 година судили три пута на Карловачком жупанијском суду. Сва три пута, Храстов је био ослобођан оптужби за ратни злочин, уз тврдњу да је пуцњави претходио напад разоружаних војника на Храстовљеве саборце, чиме су по тој причи изгубили статус заробљеника.

Врховни суд је све те три пресуде због процедуралних грешака приликом суђења поништио.

Након треће укидајуће пресуде, предмет није враћен суду у Карловцу већ је пресељен на Врховни суд, који је сам провео другостепени и трећестепени поступак, осудивши Храстова на осам година.

Пресуду је укинуо Уставни суд, затраживши ново суђење, јер Врховни суд пресуду коју је донео није објавио јавно.

Суђење Храстову на Врховном суду наставља се у четвртак и петак.

Према исказима преживелих, војници су возилима били пребацивани у касарну у Карловцу, али су заустављени на мосту, након чега су издвојени и одведени војници ЈНА на одслужању војног рока. Преостали заробљеници, припадници резервног састава ЈНА из села око Карловца били су масакрирани, а неки су преживели јер су се бацили у реку.

 

Извор: ВАСЕЉЕНСКА