Стево Метикош: "Збогом Банијо моја"

Стево Метикош: "Збогом Банијо моја"
Стево Метикош: "Збогом Банијо моја"

БЕОГРАД - Обвјештавамо вас да је из штампе изашла нова књига Стеве Метикоша "Збогом Банијо моја". То је роман о судбини једног обичног човјека који је остарио на Банији и испратио све ратове до овог посљедњег и подјелио судбину народа Крајине. 

У овом роману главни јунак је осамдесетогодишњи Ићан. Нешто више од једанаест дана путује у избјегличкој колони од своје Баније до Србије. Сваки дан прије него усни у тракторској приколици Ићан прича по једну причу из свог тешког живота. Тек пошто се ослободи једног дијела живтног бремена, успијева да се на моменат примири и заспи.

Кад Ићан заврши своју причу, његов немир се претаче у његовог сина који вози трактор, а који на све, што се збивало и што се збива, гледа из свог угла. 
Овдје је невиђени егзодус српског народа приказан и перспективе обичног човјека, сељака Ићана. Он је рођен у вријеме Првог свјетског рата, преживио невиђен страхоте Другог, побјегавши са стратишта, а ово задње зло (грађански рат у Хрватској) га затиче у дубокој старости и прије смрти га одваја од родног прага, што је теже и од саме смрти.

Књига се може преузети на Алтини. Контакт тел. 069 771 909.
Цијена књиге: 500 динара

 

Извор: БАНИЈА ОНЛИНЕ

 

Везане вијести:

Пуста земља Банија - Jadovno 1941.

Оружано и бирократско насиље - Jadovno 1941.

Злoчин (ни)je зaбoрaвљeн - Jadovno 1941.

Драган Чубрић - Момчило Крковић: СТРАДАЊЕ СРБА У ...