СРБИН КАЖЊЕН ЗАТВОРОМ ЗБОГ ПРОДАЈЕ КУЋЕ

veritas

БЕОГРАД, 23. МАРТА (СРНА) - Суд у Хрватској осудио је српског избјеглицу Николу Перенчевића на шест мјесеци затвора и плаћање надокнаде штете, затезне камате и судских трошкова у износу од 53. 200 евра зато што је прије рока продао своју кућу, коју је обновила хрватска држава, саопштио је Документационо-информациони центар "Веритас" из Београда.

Перенчевић, избјеглица српске националности из Клобучака код Сиска, сада је држављанин Србије, са пребивалиштем у Баваништу код Ковина. Хрватски суд осудио га је у одсуству, а пресуде му је као дипломатску пошту уручила српска полиција.

Како наводи "Веритас", Перенчевић је кућу продао прије истека рока од десет година, сматрајући да му је држава Хрватска, која га је тужила, породичну кућу обновила као својеврсну компензацију за његова материјална добра, која је он годинама и тешко стицао, а онда су иста уништена у рату намјерно - минирањем.
       
Он је у жалби на првостепену пресуду навео да, иако је био радник Жељезаре Сисак, није добио никакву пензију, а пошто се не може ни запослити, био је присиљен продати обновљену кућу у родном селу за упола мању цијену да би преживио у Србији.

Перенчевић је, за разлику од досадашње праксе хрватских судова када је ријеч о пресудама за враћање средстава од обнове, осуђен и за кривично дјело преваре на шест мјесеци затвора.

Хрватска га терети да је "у намјери стицања противправне имовинске користи", склопио уговор о обнови породичне куће у којем је обећао да ће са породицом живјети најмање десет година.

Предсједник "Веритаса" Саво Штрбац оцијенио је да пресуда за кривично дјело преваре против Перенчевића "нема никаквог разумног оправдања и да је ријеч "о државној одмазди".

"А све је то заједно, укључујући кривичне, грађанске и извршне поступке, на трагу наставка етничког чишћења Срба из Хрватске, само перфиднијим методама од оних ратних", закључио је Штрбац у писаној изјави достављеној Срни.

 

 

Извор: срна