Спомен-капела за српске жртве

Некада оронула капела на православном гробљу у Коњицу, коју је 1929.године изградио Хаџи - Илија Лазић, реновира се и припрема за уградњу гранитних спомен-плоча на којима ће бити уклесана имена српских жртава са подручја општина Коњиц, Јабланица и Прозор, страдалих у протеклом рату.

Сpomen капела за српске жртве на православном гробљу у Коњицу

Сpomen капела за српске жртве на православном гробљу у Коњицу

Према до сада прикупљеним подацима ради се о 325 страдалих Срба. Коњички парох Милан Бужанин каже да списак српких жртава није још коначан, али поражавајућа је чињеница да је данас у Коњицу више мртвих него живих Срба. На подручју ове општине тренутно их живи нешто мање од 300.


,,До рата је овдје било око 7 хиљада Срба не рачунајући оне који су се из неких разлога изјашњавали као Југословени'', каже парох Бужанин и додаје: ,,Како је тако је, настављамо даље. Оставићемо ово спомен-обиљежје да свједочи о постојању Срба на овим просторима. Можда ће ово бити знак некима који имају намјеру и жељу да се врате''.

Парох Милан Бужанин истиче да је завршетак радова на спомен-капели планиран до Васкрса, а освештање ће бити обављено 10. маја ове године уз свету литургију коју ће служити владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије уз саслужење свештенства и неких и још неких владика. Бужанин се нада да ће том, за коњичке Србе свечаном чину, присуствовати и политички представници Срба у БиХ, Републици Српској и Федерацији БиХ.

Удружење Срба из Коњица и њихових потомака, са сједиштем у Новом Саду одавно је имало идеју да се направи спомен-обиљежје за све страдале Србе тог краја. Закључили су да је најбоље рјешење спомен-капела на православном гробљу у Коњицу за чију је реконструкцију,уградњу гранитних спомен-плоча и околно уређење потребно око 10 хиљада евра.

,,Апелујем на све наше земљаке, који су расуту широм свијета од далеке Аустралије, Америке и Канаде и широм Србије, да помогну као што су и до сада помагали, да ово приведемо крају.

Позивам све земљаке и пријатеље да 10. маја дођу и увеличају освештење спомен-капеле и да се поклонимо жртвама које су страдале у овом рату са жељом да се тако нешто више никада не понови'', каже Милорад Лазаревић, предсједник Удружења Срба из Коњица и њихових потомака.

Удружење Срба расељених из Коњица и њихови потомци осим изградње спомен-капеле на православном гробљу у Коњицу, у плану имају и обнову цркава у Јабланици и Брадини, као и цркве у Коњицу која ове године слави 130 година од изградње.

 

Извор: БН ТЕЛЕВИЗИЈА

 

Везане вијесит:

капела у коњицу биће реконструисана у спомен-обиљежје

освештана спомен-капела за жртве усташа у ... - Jadovno 1941.

ПОЧИЊЕ ОБНОВА СПОМЕН-КАПЕЛЕ У ВАРДИШТУ - Jadovno ...

Заборавили заветни камен - Jadovno 1941.