САРАЈЕВО У СТРАХУ ДА ОРИЋ НЕ ПРОГОВОРИ

Sarajevo-panorama

САРАЈЕВО, 3. АПРИЛА (СРНА) - Странка демократске акције стрепи да ће ратни командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић испунити своју пријетњу и рећи истину о жртвовању Сребренице, ако се појави на суђењу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хагу, пише "Прес РС".

Орић је више пута јавно пријетио да ће саопштити праву истину о Сребреници, која је похрањена на 17 адреса у случају да му се нешто догоди.

СДА страхује да би Орић под притиском Хашког трибунала, као и истраге коју против њега још води домаће правосуђе због злочина над Србима у Подрињу, могао да оствари пријетњу и каже о нагодбама које је муслимански политички врх постигао са високим међународним званичницима прије српског заузимања енклаве у јулу 1995. године.

Политички и обавјештајни кругови заједно са Васвијом Видовић, адвокатом породице Изетбеговић и Орићевим браниоцем у Хагу, чине све да избјегну обавезујући налог Трибунала да се некадашњи сребренички господар живота и смрти поново нађе у хашкој судници, наводи "Прес".
               
Орић је поручио да неће свједочити у процесу против Караџића и да позив из Хага доживљава као провокацију и цинизам.

Видовићева је сарајевским медијима рекла да је одбила Караџићев захтјев, а као разлог за то је навела чињеницу да Окружно тужилаштво у Бијељини води истрагу против њеног клијента.

"Прес" подсјећа да је она "заборавила" да каже да је предмет у којем је Орић главноосумњичени одузет бијељинском Окружном тужилаштву у децембру 2007. године по налогу Суда БиХ и да му се од тада "губи сваки траг" у ладицама Тужилаштва БиХ. Главни тужилац бијељинског Тужилаштва Новак Ковачевић каже да је предмет против Орића буквално отет овом тужилаштву и да Видовићева очигледно не говори истину.

 

 

Извор: срна