САБОТАЖА ОДБРАНЕ ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА

Ratko-Mladic

БИЈЕЉИНА, 23. МАЈА (СРНА) - Министарство одбране БиХ забранило је одбрани генерала Ратка Младића да приступи ратној архиви Војске Републике Српске иако је тај материјал потребан за припрему квалитетне одбране пред Хашким трибуналом, пише "Прес РС".

Члан Младићевог правног тима Миодраг Стојановић каже да се Министарство одбране оглушило о захтјев да им дозволи приступ ратној документацији некадашње Војске Републике Српске, која се чува у депоима бањалучке касарне „Козара".

 

Стојановић наводи да је Министарство одбране направило бирократску замку правном тиму одбране тврдећи да, наводно, не могу да им изађу у сусрет због тога што је на челу тима адвокат из Србије Бранко Лукић.

 

Он додаје да је Младићевој одбрани препоручено да документацију затражи посредством Министарства спољних послова Србије, које би у даљој процедури затражило дозволу од колега у Министарству спољних послова у Сарајеву, а које би онда тражило дозволу Министарства одбране БиХ.

 

Стојановић каже да је апсурдна тврдња да Министарство не може изаћи у сусрет Лукићу јер му је канцеларија у другој држави, те додаје како ће он упутити нови захтјев Министарству одбране и тако пробати да "прескочи те нереалне препреке".

 

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић тврди да не зна да је одбрани генерала Младића онемогућен приступ ратном архиву ВРС, те поручује одбрани да му се, ако има било каквих проблема, слободно обрати како би и тај проблем ријешили.

 

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић истиче да је сигуран да је посриједи "смишљена опструкција и безобразлук" Министарства одбране које жели да спријечи да се документи повољни за генералову одбрану нађу у рукама његових адвоката.

 

Велимировић тврди да је ратна документација ВРС 2006. године на превару отета и стављена под надлежност БиХ, те упозорава да ће враћање архиве бити мукотрпан посао.

 

Он је додао да би Младићев тим требало да искористи своје право и затражи помоћ Хашког суда умјесто да се исцрпљује бирократским играма Министарства одбране БиХ.

 

Извор: срна