ШАБАН И ЕЛВИР ЂЕЛИБАШИЋ ПРИЗНАЛИ УБИСТВО СРПСКИХ ЦИВИЛА

sud

САРАЈЕВО, 26. АПРИЛА (СРНА) - Шабан /46/ и Елвир Ђелибашић /43/ из Травника споразумно су са Тужилаштвом БиХ признали кривицу за ратни злочин против српског цивилног становништва у мјесту Турбе код Травника.

Како је саопштено из Тужилаштва БиХ, Ђелибашићи потписивањем споразума у цијелости признају извршење кривичног дјела које им се ставља на терет оптужницом Тужилаштва БиХ од 27. децембра 2011. године, а која је у цијелости потврђена од судије за претходно саслушање Суда БиХ 30. децембра исте године.

Тужилац и одбрана сагласни су да, на основу споразума, Суд БиХ изрекне оптуженим Шабану и Елвиру Ђелилбашићу затворску казну од пет до шест година.

Предложена казна је у складу са улогама оптужених у извршењу кривичног дјела.

Шабан и Елвир Ђелилбашић се терете да су, као припадници Армије БиХ, у мјесту Турбе убили два цивила српске националности.

Овим споразумом они потврђују да су упознати са садржајем оптужнице Тужилаштва БиХ и наведе да изјаве дају добровољно.

Након што суд прихвати споразуме, оптужени ће прије одређивања казне лично дати своје изјаве, којима ће пред оштећенима изразити покајање за почињено кривично дјело.

Склапањем споразума оптужени се одричу права на суђење, те права на жалбу на пресуду коју им, на основу споразума, изрекне Суд БиХ.

 



Извор: срна