РАСПРАВА ПО ЗАХТЈЕВУ КАРАЏИЋА ЗА ОСЛОБАЂАЊЕ

Haski-sud

ХАГ, 11. ЈУНА (СРНА) – Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић данас ће у Хашком трибуналу изнијети своје аргументе у складу са правилом 98бис према којем претресно вијеће може да донесе ослобађајућу пресуду према било којој тачки оптужнице, ако нема доказа који могу бити основа за осуду.

Тужилаштво ће на ставове одбране одговорити у сриједу, 13. јуна.

 

Доказни поступак тужилаштва у Караџићевом предмету званично је завршен 25. маја, након што је претресно вијеће утврдило да више нема неријешених поднесака оптужбе. Одбрана ће извођење доказа започети 16. октобра.

 

Караџић је у 11 тачака оптужен за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.

 

За сутра је планирано суђење у трећем поступку за непоштивање суда против Војислава Шешеља. Шешељ је оптужен јер није поступио према налогу вијећа којим је од њега затражено да са свог вебсајта уклони четири књиге чији је он аутор и поднеске који садрже податке о заштићеним свједоцима.

 

На крају првог суђења за непоштивање суда, Шешељ је правоснажно осуђен на 15 мјесеци затвора, а у другом поступку, у првом степену, осуђен је на 18 мјесеци затвора. Шешељ је у неколико наврата изјавио да хоће да се против њега води десет поступака за непоштивање суда.

 

Суђење Шешељу у главном поступку, према оптужници за прогон несрпског становништва са подручја БиХ, Хрватске и из Војводине, завршено је у марту. Према процјенама Трибунала, пресуда би могла да буде донесена у марту 2013. године. Тужилаштво је тражило казну од 28 година затвора, а оптужени доживотну робију.

 

За четвртак, 14. јуна, заказана је статусна конФеренција у предмету против Горана Хаџића, некадашњег предсједника Владе Српске аутономне области Славонија, Барања и западни Срем и, након тога, предсједника Републике Српске Крајине. Почетак суђења Хаџићу по оптужници за злочине против човјечности у Хрватској од јуна 1991. до краја 1993. године, најављен је за 16. октобар.

 

Извор: срна