ПРОТИВ ВИНЦЕТИЋА ДОДАТНА ОПТУЖНИЦА

sud-bih 2.jpg

САРАЈЕВО, 23. ФЕБРУАРА (СРНА) - Тужилаштво БиХ подигло је против Пере Винцетића (44), раније оптуженог за ратне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја, додатну оптужницу за ратни злочин против цивилног становништва.

Винцетић, звани Коњ, који је мијењао идентитет па је познат и по имену Марко Видовић, другом оптужницом терети се да је у мају 1992. године учествовао у силовању, незаконитом затварању и пљачки цивила на подручју општине Орашје, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терети да је као припадник ХВО-а, у својству команданта 5. батаљона Војне полиције Посавина-Орашје, у склопу 106. бригаде ХВО-а Орашје, поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Оптужница терети Винцетића да је у мају 1992. године, са неидентификованим припадницима ХВО-а, учествовао у незаконитом лишењу слободе једног цивила и његовом незаконитом затварању, те физичком злостављању у кући у којој је била смјештена команда војне полиције у Доњој Махали.

Неколико дана након овог догађаја, оптужени је оштећеног пребацио из наведене куће у просторије Основне школе у Доњој Махали, гдје су били затворени цивили и ратни заробљеници српске националности и ту га држао незаконито затвореног све до краја јуна 1992. године.

Како се наводи у оптужници, Винцетић је исте ноћи силовао једну жену у више наврата, те омогућио свом подређеном да то исто учини.

Оптужени је након тога наведено лице натјерао да открије гдје се налазе злато и новац које је посједовала, што је она и учинила, а потом су је вратили у кућу у којој је боравила, пријетећи јој да о томе шта се десило не смије никоме да прича.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 

Извор: срна