ПРИЈЕ РАТА 40.000, ДАНАС ХИЉАДУ СРБА

Zenica

БАЊАЛУКА, 2. АПРИЛА (СРНА) - Свештеник Српске православне цркве (СПЦ) у Зеници Бојан Глишић изјавио је да на подручју ове општине живи око 320 породица, односно нешто више од хиљаду Срба, што је у односу на предратних више од 40.000 незнатан број.

Он је навео да Срби у Зеници сада немају проблема у односима са Бошњацима и Хрватима, али да су њихови проблеми углавном егзистенцијалне природе јер нема ни посла ни одрживог повратка.

"Морам да негодујем и да упозорим на чињеницу да од 2005. године нико од званичника Републике Српске и БиХ, изузев недавно потпредсједника Федерације БиХ Светозара Пударића, није посјетио зеничке Србе и питао их могу ли им некако помоћи", рекао је Глишић за данашњи "Прес РС".

Он је навео да су се званичници Републике Српске и БиХ оглушили о апеле затвореника српске националности који служе затворску казну у Казнено-поправном заводу у Зеници, истичући да је њих 45 у изузетно тешкој ситуацији јер свакодневно трпе терор и притисак осталих затвореника на националној и вјерској основи.

Свештеник Глишић је на недавној манифестацији Одбора за међурелигијску сарадњу одбио да устане приликом интонирања химне БиХ, нагласивши да се само досљедно држао изреченог личног става да химни није мјесто на манифестацијама које организује овај одбор, а што је добило непотребан публицитет у сарајевским медијима.

 

Извор: срна