ПОВРАТАК СЛАБ, СРБИ ГРАЂАНИ ДРУГОГ РЕДА

stanimirovic_vojislav

ВУКОВАР, 20. АПРИЛА (СРНА) - У Хрватску се вратило око 70.000 Срба који су у тој земљи грађани другог реда, изјавио је предсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Војислав Станимировић.

"Повратак Срба у Хрватску релативно је слаб и демотивишући. Они који би се вратили, којима су обновљене куће, не могу наћи посао и начине како преживјети, нарочито када је ријеч о млађим генерацијама", рекао је Станимировић, који је и посланик у Хрватском сабору.

Он је навео да је убиство Србина у Хрватској прије три дана, које је једно у непрегледном низу убистава српских повратника од завршетка рата, само још једном показало како Срби живе у земљи која је на корак до ЕУ.

"Реално на терену има око 70.000 повратника, а статистички бројеви прелазе 130.000. Овакви догађаји не иду наруку људима који би се вратили на своја огњишта, јер страхују за своју безбједност", каже Станимировић за "Фокус".

Безбједносну ситуација у односу на прије пет или 10 година, Станимировић оцјењује много бољом, али наглашава да откривање починицала злочина над Србима иде веома тешко мада, када се то догоди, слиједе санкције.

"Очекујемо да ће Европа од Хрватске тражити више бриге за српске повратнике, јер ако стање остане као што је сада, наш народ се у Хрватској мало чему добром може надати", упозорава Станимировић, оцијенивши да мониторинг Поглавља 23 - правосуђе и људска права може пуно тога поправити.

 

Извор: срна