ПОРОДИЦЕ НЕСТАЛИХ НЕ ЗНАЈУ СВА СВОЈА ПРАВА

icmp.jpg

ВИШЕГРАД, (СРНА) - У БиХ је током протеклог рата нестало око 30.000 лица, од чега су двије трећине пронађене и идентификоване, подсјетио је данас представник Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ Метју Холидеј на јавној трибини за породице несталих лица у Вишеграду.

Према његовим ријечима, Република Српска потражује још 1.709 несталих Срба.

"Сврха овакве трибине јесте да се чланови породица несталих упознају о процесу тражења несталих особа, али и о својим правима прописаним Законом о несталим лицима БиХ који је усвојен 2007. године", рекао је Холидеј, који је координатор Одјељења правда и иницијатива цивилног друштва у ИЦМП-у.

Он је додао да су истраживања ИЦМП-а показала да многе породице несталих нису обавијештене о својим правима, посебно када је ријеч о бесплатној здравственој заштити, бесплатном школовању дјеце и предностима приликом запошљавања.

Породице несталих на трибини су упознате и о сајту Међународне комисије за тражење несталих помоћу кога се могу информисти о току процеса и идентификације несталих сродника.

Бранко Грцић из Вишеграда затражио је да му Комисија помогне у тражењу посмртних остатака сина Александра који је погинуо на почетку рата код Босанског Грахова. "Породица је учинила све што је могла. Чак сам био и у рову у коме је, како кажу, страдао мој син од припадника регуларне хрватске војске, али нисам ни кости нашао", рекао је Грцић.

Стојка Крстановић годинама тражи посмртне остатке сина који је погинуо на хрватском ратишту, а једном га је чак на телевизијском снимку видјела у неком логору и интервенисала код многих хуманитарних домаћих и иностраних организација, али ништа није вриједило.

 

Извор: срна