ПОКРЕНУТИ ПОСТУПАК ЗА УТВРЂИВАЊЕ ОДГОВОРНОСТИ

Petar Djokic

БАЊАЛУКА, (СРНА) - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је данас да чињеница да ни након 20 година од стравичног злочина над припадницима ЈНА у случају "Тузланска колона" још није покренут поступак за утврђивање одговорности показује да је правосуђе на нивоу БиХ селективно када је ријеч о процесуирању ратних злочина.

"Иако правосудне институције на нивоу БиХ имају доста елемената да то учине, имајући у виду да је Хашки суд одређена лица класификовао у категорију 'А', још није покренут поступак. То јасно говори да је правосуђе на нивоу БиХ селективно када је у питању процесуирање ратних злочина", рекао је Ђокић Срни.

Он је напоменуо да је више лица осумњичено за злочун у Тузли, међу којима су Илија Јуришић и Селим Бешлагић.

"У Тузлу идемо сутра да на мјесту злочина одамо почаст невино страдалим припадницима тадашње ЈНА, који су углавном били Срби. Не очекујемо да буде било каквих проблема, а у случају да их буде - то био нови велики скандал за који би одговорност морало да преузме званично Сарајево", додао је Ђокић.

У Тузли и Бијељини сутра ће, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, бити обиљежено 20 година од страдања војника ЈНА у "Тузланској колони".

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли, која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе преко Бијељине у Србију. Том приликом страдало је око 200 војника, од којих најмање 50 смртно, док су остали били рањени или заробљени.

Напад, који су извршили припадници екстремне организације "Патриотска лига", уз помоћ локалних власти, директно је преносила локална телевизија, на чијим снимцима се видјело да се на колону пуца.

 

 

 

Извор: срна