ПОЧЕТИ ИДЕНТИФИКАЦИЈУ ТИЈЕЛА У СПОМЕН-КОСТУРНИЦАМА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/nedeljko_mitrovic.jpgБАЊАЛУКА, 2. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је данас, у разговору са мандатаром за састав нове владе Српске Жељком Цвијановић, да је међу приоритетна питања стављен почетак идентификације 657 тијела која се налазе у три спомен-костурнице у Српској.

"То је за нас веома важно и охрабрење за породице несталих да се том идентификацијом прекине опструкција Института за нестала лица БиХ, барем у том дијелу", рекао је Митровић новинарима, након разговора представника организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата са Цвијановићевом.

Он је као друго важно питање навео наставак активности на запошљавању дјеце из породица борачких категорија, додајући да је та активност доста успјешно започета.

Предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Драган Врховац рекао да је као захтјев истакнуто питање раздвајања министарства рада од борачко-инвалидске заштите, јер би се тиме постигло да борачке категорије становништва боље и ефикасније рјешавају своје проблеме.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије које нису ушле у програм стамбеног збрињавања из 2008. године, он је навео да би требало поново расписати јавни позив на који би сви имали право да поднесу захтјев за стамбено збрињавање.

Врховац је изнио податак према којем је остало стамбено незбринуто око 800 до 1.000 породица из ове категорије становништва.

Он је додао да је на састанку затражено и да се права на медицинска средства и ортопедска помагала остварују посредством Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић рекао је да ће спомен-крст на Златишту бити подигнут, као и да би на локалитету гдје је сада постављен привремени крст требало изградити споменик страдалим сарајевским Србима.

Он је истакао да ће о свему томе одлуке доносити институције Српске, а не општине или појединци.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ОТВОРЕНО ПИСМО СУОСНИВАЧИМА ИНСТИТУТА