ОПСТРУКЦИЈА ЕКСХУМАЦИЈЕ СРПСКИХ ЖРТАВА

Милутин Мишић

Милутин Мишић

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић оптужио је Тужилаштво БиХ да намјерно опструише процес ексхумације српских жртава, те да одбија да води истраге о злочинима који су почињени над Србима у протеклом рату.

Мишић тврди да надлежни у Тужилаштву БиХ, осим што одбијају да издају налоге за откопавање гробница и проналажење посмртних остатака убијених Срба, не желе да поведу ни истраге о убиствима српских цивила и војника, иако о томе посједују бројне доказе.

"У Тужилаштву БиХ је на чекању више од стотину захтјева за ексхумације српских жртава, а неки од ових захтјева су на чекању више од четири године", рекао је Мишић за "Прес Република Српска".

Он је додао да се у Тужилаштву не воде ни истраге за десетине лица српске националности за које постоје документи да су у рату били лишени слободе, били предмет тортуре, те да су се неки налазили на званичним списковима за размјену као живи, а да их данас нема ни међу живима ни мртвима.

Мишић је као посебан примјер нерада, небриге и дискриминације српских жртава навео однос Тужилаштва БиХ према предмету "Алипашин мост", гдје је утврђено да у насипу, којим је уређено корито ријеке Миљацке, има костију српских жртава.

"Треба ли уопште да кажем да Тужилаштво не води истрагу одакле је та земља довезена, ко су били извођачи радова и да ли су то кости из неке примарне или масовне секундарне гробнице, која је настала прикривањем злочина над око 250 убијених сарајевских Срба који су одведени на губилишта из својих станова", навео је Мишић.

Према његовим ријечима, Тужилаштво БиХ не води истрагу ни по једном предмету који се тиче заробљених и убијених Срба у Сребреници за чијим остацима се још трага.

Предсједник Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да апсолутно подржава одлуку српског члана Колегијума директора Института да каже праву истину о томе како Тужилаштво БиХ третира српске жртве.

"Тужилаштво БиХ сваким даном показује да је ријеч о класичној антисрпској институцији и да са њим треба прекинути сваку сарадњу. Они буквално чине нови злочин над српским жртвама", поручио је Митровић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

АНАЛИЗИРАТИ ЗАКОН О НЕСТАЛИМ ЛИЦИМА БиХ - Jadovno ...

ИНСТИТУТ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ...

МИТРОВИЋ: ПОКРЕНУТИ ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ СРБА ...

МИТРОВИЋ: ДИСКРИМИНАТОРСКИ ОДНОС ИНСТИТУТА ЗА ...