ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД ОПЕРАЦИЈЕ "КОРИДОР"

Operacija Koridor

БИЈЕЉИНА, 10. ЈУНА (СРНА) – У Ристића Гају у добојском селу Опсине је обиљежено 20 година од почетка операције "Коридор живота", оснивања Друге оклопне бригаде и Крњинске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске. Служен је парастос за погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата, након чега су положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим борцима.

Окупљенима су се обратили први командант Друге оклопне бригаде генерал Славко Лисица, који је био командант оперативне групе, командант Крњинске бригаде Мико Шкорић, командант Друге оклопне бригаде Борислав Којић, први командант Оперативне групе Добој Миливоје Симић и предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз.

"Поручили смо да треба његовати традицију наших јединица, сјећати се трагичних догађаја рата да не заборавимо како нам се то више не би поновило", рекао је Срни Шкорић и додао да са скупа упућене и поруке о значају очувања мира.

Шкорић, који је и замјеник предсједника БОРС-а, рекао је Срни да су на овом простору дјеловале Крњинска лака пјешадијска бригада Војске Републике Српске и Друга оклопна бригада, па је данас извршено постројавање ових јединица које су ефективно учествовале у пробоју коридора и у операцији за ослобађање Брода.

Кроз Крњинску бригаду Војске Републике Српске, која је сљедбеник 18. партизанске бригаде, прошло 3.790 бораца, од којих је погинуло 195, док је 174 тешко, 590 лакше рањено. Медаљом заслуга за народ одликован је 171 погинули борац.

Друга оклопна бригада Војске РС формирана је 10. јуна 1992. године и кроз њу је прошло 2.500 бораца, од којих је погинуло 10 официра, седам подофицира, пет војника, а рањено 345 војника.

Овим догађајима присуствовало је мноштво мјештана, те породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и гости, па је ово уједно био и својеврстан народни збор, јер је у овим јединицама било мноштво грађана са овог простора.

Претходно је јутрос у кампусу бањалучког Универзитета у спомен-соби Друге оклопне бригаде Војске РС служен парастос и положено цвијеће.

 

 

Извор: срна