Николић да увери да неће деведесете

josipovic

Загреб -- Хрватски председник Иво Јосиповић изјавио је да нови српски председник Томислав Николић "тек мора да нас увери да не наставља политику деведесетих".

 

Јосиповић је то рекао коментаришући изјаву Николића дату за Франкфуртер алгемајне цајтунг да је "Вуковар био српски град и да Хрвати немају за шта да се враћају тамо".

 

Хрватски председник је подсетио да је "Вуковар, као и сваки хрватски град, отворен за живот Хрватима, Србима, Мађарима и свим другим грађанима без обзира на њихову националност".

 

"Николићева изјава није у духу политике помирења и враћа нас у политику деведесетих", рекао је Јосиповић за "Вечерњи лист" и додао да се Хрватска тада супротставила тој политици и да ће знати да се супротстави и њеним реминисценцијама.

 

"Ако је та изјава повратак идеја из деведесетих, тих идеја неће бити. Хрватска ће и даље водити политику националне равноправности и мирољубиву политику према суседима. Сарадњу са Србијом још морамо развијати, а од Николићеве политике зависи хоће ли прихватити нашу руку. Но, надам се да ће Николић ревидирати своје ставове", рекао је Јосиповић.

 

На питање хоће ли поводом Николићеве изјаве тражити званичну реакцију, Јосиповић је одговорио да је његова изјава довољна реакција "и то врло јасна".

 

Николић је у интервјуу који је изазвао буру у хрватској јавности, коментаришући своје раније изјаве о великој Србији, рекао да "има снова које човек никад не може да испуни".

 

"Сад схватам да је Хрватска међународно призната држава и да неће бити промена граница на Дунаву", додао је Николић.

 

 

Према речима министарке спољне и европске политике Весне Пусић, Николић је раније заступао одређене ставове, а "тек треба видети како ће се поставити Николић и влада Србије".

 

"Као што се види из интервјуа, иако не пориче те ставове, тврди да је еволуирао и наговештава да би могао заступати неке друге ставове", рекла је Пусић.

 

Она је додала да ће се зависно од тога како ће се поставити Николић и Влада Србије "у тој мери утицај унутар Србије расподелити или концентрисати на једну страну".

 

"До сада је и на нивоу председника и на нивоу владе била иста политичка опција, а видећемо хоће ли тако бити и даље. О томе зависи и српска политика", рекла је Пусић.

 

Одскорашњи председник ХДЗ-а Томислав Карамарко изјавио је да ће се Николић морати дистанцирати од таквих изјава ако жели доказати своју проевропску опредељеност, додавши да ће ХДЗ имати одговор на сваку сличну констатацију.

 

"Николић ће се морати добро прати од своје прошлости, великосрпских и четничких изјава, којима претендује на територију Хрватске, ако жели доказати некакав свој проевропски пут", рекао је Карамарко и оценио и да би службена хрватска политика свакако морала реаговати, али и да тек треба видети у ком ће смеру Николић наставити.

 

Током послеподнева медији су пренели и саопштење Николићевог кабинета у коме се демантује да је Николић било ком листу, од дана кад је формирана СНС, а посебно између два изборна круга, дао било какву изјаву у којој је рекао да је Вуковар српски град и да се Хрвати немају зашто тамо враћати.

 

"Реч је о подлој и подмуклој лажи, а политика Томислава Николића биће изградња мира и стабилности у региону", истиче се у саопштењу које су пренели бројни хрватски медији, међу којима и ХРТ.

 

 

Извор: срна