НЕ МОЖЕ СЕ ПРИХВАТИТИ ПОЗИТИВНА ОЦЈЕНА РАДА

Недељко Митровић
Недељко Митровић

БАЊАЛУКА, 18. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да се не може прихватити позитивна оцјена рада Међународне комисије за нестала лица у БиХ, јер је она, како је рекао, била пристрасна.

Митровић је рекао Срни да не може бити задовољан резултатом од 70 одсто идентификованих пронађених несталих лица за 19 година рада. 

"Да су ријешили 90 одсто, онда бисмо рекли да су заиста били ангажовани, а од тог броја врло су мало учествовали у проналажењу несталих Срба", рекао је Митровић. 

Према његовим ријечима, Комисија се углавном базирала на проналажењу несталих Бошњака и била десна рука Хашког трибунала, како би прикупили што више материјала за процесуирање Срба за ратне злочине. 

"Једино признајемо увођење ДНК анализе посмртних остатака, што не значи да се она не би увела да није било Комисије у БиХ", рекао је Митровић. 

Коментаришући потписивање Оквирног споразума у Бриселу, на основу којег је Комисија постала самостална међународна организација, Митровић је рекао да се на тај начин потврђује да је она у БиХ била илегално и да се наметнула захваљујући надмоћи САД. 

"Они су практично били америчка комисија за нестала лица и проводили су одређену политику која није била у интересу чак ни српских жртава рата", рекао је Митровић. 

Холандија, Велика Британија, Шведска, Белгија и Луксембург потписале су 15. децембра Оквирни споразум на основу којег је Међународна комисија за нестала лица постала самостална међународна организација са властитом управљачком структуром и међународним надлежностима. 

Из ИЦМП-а је најављено да ће наставити да пружа помоћ земљама западног Балкана бар до краја 2016. године. 

На конференцији за новинаре у Сарајеву наведен је податак да је до сада у БиХ од 32.000 несталих пронађено и идентификовано 70 одсто. 

ИЦМП је основан 1996. године као одговор на 40.000 несталих на подручју земаља бивше Југославије, а од 2003. године ради на проналажењу и идентификацији несталих и у другим земљама свијета.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: НЕМА МЈЕСТА ЗАДОВОЉСТВУ ИЦМП-а - Jadovno ...