НАСТАВЉА СЕ СУЂЕЊЕ МЕРЧЕПУ

mercep

ЗАГРЕБ, 2. АПРИЛА (СРНА) - Пред загребачким Жупанијским судом данас ће бити настављено суђење Томиславу Мерчепу, ратном савјетнику министра унутрашњих послова, оптуженом за ратни злочин против цивила српске националности на подручју Загреба, Пакраца и Кутине крајем 1991. године, јављају хрватски медији.

На посљедњем рочишту, током испитивања свједока Стеве Брајеновића, Мерчепу је позлило, због чега је расправа била прекинута.

Прије тога свједочили су и Миодраг Вучковић и Никола Пелеш. Ниједан од њих није директно теретио Мерчепа за злостављања. Вучковић, који је физиотерапеут у Вараждинским топлицама, говорио је о околностима привођења, током којег, како је рекао, није претрпио никакве повреде. Изјавио је да се није распитивао о судбини несталих родитеља, додајући да су то била времена у којима су и други остали без чланова породице.

Пелеш је посвједочио да су му тада опљачкали уштеђевину већу од 20.000 њемачких марака и украли два аутомобила. Испричао је и да су га присилили да ископа јаму у коју је покопан стријељани Александар Антић, преносе хрватски медији.

Мерчеп је оптужен да је као командант резервне јединице МУП-а 1991. године наредио хапшење и мучење 52 особе те убиство 43 цивила са загребачкога, кутинскога и пакрачког подручја.

Хашко тужилаштво је прије неколико година доставило Хрватској доказе против Мерчепа за злочине у источној Славонији, укључујући злочине у Вуковару и у Пакрачкој пољани. Злочини у Вуковару нису, међутим, обухваћени овом оптужницом.

Томислав Мерчеп ухапшен је 10. децембра 2010. године и одмах је смјештен у болницу, јер је имао посљедице можданог удара.

 

Извор: срна