НАСТАВАК СУЂЕЊА ЈУРИШИЋУ

tuzlanska_kolona.jpg

БЕОГРАД, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Суђење ратном челнику општине Тузла Илији Јуришићу у случају "Тузланска колона" за напад на колону ЈНА 1992. године биће настављено данас пред судом за ратне злочине у Београду.

Апелациони суд у Београду укинуо је 11. октобра 2010. године првостепену пресуду којом је Илија Јуришић осуђен на казну од 12 година затвора због учешћа у ратном злочину над колоном ЈНА 1992. године у Тузли.

Предмет је враћен на поновно суђење, а Јуришићу је укинут притвор у којем се налазио од 11. маја 2007. године.

Током претреса, који је отворио другостепени суд, саслушано је 14 свједока, а Јуришић се изјаснио да није крив и да је само пренио наредбу да се "на ватру узврати ватром".

Јуришић је оптужен за напад на колону војника ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године, односно да је као старјешина оперативне групе при Центру јавне безбједности у Тузли издао наредбу за отварање ватре на колону ЈНА која се повлачила мирно и по постигнутом договору.

Према оптужници која је прецизирана, у нападу на војну колону убијен је најмање 51 војник, најмање 50 их је рањено, а уништен је и већи број санитетских возила.

Илија Јуришић је ухапшен 14. маја 2007. године на београдском Аеродрому "Никола Тесла", по међународној потјерници. Тужилаштво за ратне злочине преузело је предмет од Војног тужилаштва у Београду 2004. године.

Оптужница Тужилаштва за ратне злочине од 18. септембра 2009. године терети Јуришића за кривично дјело употреба недозвољених средстава борбе приликом напада на колону ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године.       

Главни претрес биће одржан у згради Вишег суда у Београду у 9.30, и то данас, сутра и 29. фебруара.

 

 

Извор: срна