НАСТАВАК ОФАНЗИВЕ ПРОТИВ СРПСКОГ НАРОДА

dobrovoljacka

БАЊАЛУКА, (СРНА) - Обустављањем истраге против 14 лица осумњичених за напад на колону ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици у мају 1992. године, Тужилаштво БиХ је наставило муслиманско-хрватску офанзиву против српског народа, која је прекинута у новембру 1995. године у Дејтону, оцијенио је адвокат Слободан Перић.

        Он је додао да је овом одлуком, јасније него икада, показана права намјера оснивача Суда и Тужилаштва БиХ. "Јасно је да су ове правосудне установе формиране да би судиле једино Србима и само њима", истакао је Перић за бањалучки "Фокус".

        Према његовим ријечима, одлука међународног тужиоца да обустави истрагу о једном од првих злочина над српским народом јасан је сигнал Србима да нису добродошли у БиХ.

        "Због тога је одлуку донио страни тужилац, Џуд Романо, јер нико од тужилаца из БиХ не би се усудио да то уради овако као он, пошто знају да је то што се десило у Добровољачкој био ратни злочин над голобрадим дјечацима", истакао је Перић и додао да су Суд и Тужилаштво БиХ више политичка него правосудна институција.

        Адвокат Миодраг Деретић истиче да се од квазиправосудних институција на нивоу БиХ ништа друго није ни могло очекивати осим обустављања истраге. "Рад тужилаца је под контролом међународне заједнице и то оног дијела који је против српског народа. Страни тужиоци су у већини случајева дошли из земаља које припадају управо том миљеу", истакао је Деретић.

        На питање ко је одговоран за убиство седам лица и рањавање 14, након што су онеспособљавани за борбу, Деретић каже да је једино јасно да је по командној одговорности за "Добровољачку" одговоран Ејуп Ганић. "По извшрној одговорности, одговорни су сви који су учествовали у злочину у Добровољачкој улици. Злочин са почетка маја 1992. године мора се процесуирати, јер не може завршити обустављањем истраге", рекао је Деретић.

        Он је додао да се на све могуће начине на нивоу БиХ покушава наштетити Српској. "Ако желимо да се сачува Српска, онда се мора утврдити шта је њен најбољи интерес. Треба оцијенити да ли је Српској уопште у интересу да буде у оваквој БиХ или није. Ако није, онда треба расписати, не референдум, него плебисцит", истакао је Деретић.

        Декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић рекао је да је више него јасно да се на овај начин покушава промијенити карактер рата у БиХ, те додао да посљедица свега тога јесте да се Срби и даље третирају као агресори.

 

Извор: срна